Znanja
StoryEditor

Konačno se regulira uvoz GM komponenti za stočnu hranu

22. Kolovoz 2013.

Protekla dva mjeseca u riječku luku nisu pristizali brodovi sa sojinom sačmom stoga se hrvatsko tržište i dalje opskrbljuje preko koparske luke.

Nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju moguće je cariniti robu odmah pri utovaru u luci Koper te nastaviti sa teretom do mjesta istovara tj. krajnjeg korisnika.

Na taj način smanjuju se troškovi plaćanja usluga špeditera u Hrvatskoj i Sloveniji, te se u konačnici brže vrši manipulacija robe od samog utovara do istovara pri potrošaču.

Radi evidencije špediter je dužan slati izvještaje poreznoj službi u zemlji carinjenja robe.Ministarstvo zdravlja je izdalo Naputak o stavljanju na tržište Republike Hrvatske genetski modificirane hrane i genetski modificirane hrane za životinje odobrene na tržištu Europske unije.Prema navedenom Naputku pri stavljaju GM hrane za životinje koja je odobrena u Europskoj uniji na tržište potrebno je Ministarstvu dostaviti Obavijest o stavljanju GM hrane za životinje najkasnije u roku od 30 dana od dana stavljanja iste na tržište Republike Hrvatske.

Ovime će konačno biti reguliran dosad zabranjen uvoz GM komponenti za stočnu hranu  te će hrvatski uvoznici odnosno proizvođači biti izjednačeni sa proizvođačima iz ostalih zemalja u Europskoj uniji što znači da će biti konkurentniji pri nabavi sirovina, te u konačnici konkurentniji  cijenom u finalnom proizvodu.

Na Chicago Mercantile Exchange-u cijene su blago no sigurno rasle proteklih dana.Prošlog tjedna je izdan novi USDA izvještaj s kojim se mnogi stručnjaci nisu složili. Vrijeme će pokazati tko je u pravo, no mnogi očekuju snažan pad cijena kukuruza i to čak za 30 USD/t.Cijene sojine sačme u Brazilu su vrlo niske i samo bi ih katastrofalne brojke o stanju sojine sačme u Americi mogle trgnuti i nagnati na rast.

Vremenske prilike u SAD-u su i dalje pozitivne za obje kulture, samo u nekim područjima postoji mogućnost smrzavanja radi hladnijih temperatura koje pristižu.

Iva Marđetko Mateš Vajda Evit

18. travanj 2024 19:23