Znanja
StoryEditor

Korekcija cijena sojine sačme

15. Siječanj 2015.

Ovog tjedna izlaze USDA izvješća s podacima o pšenici, uljaricama, pamuku i vuni, mliječnim proizvodima, riži, te brojlerima. Reakcija tržišta biti će vidljiva nakon objave baze podataka oko žitarica. Početkom ovog tjedna cijena sojine sačme se korigirala i pala za cca.5-6 usd/st što u konačnici iznosi 5,59 €/mt.

Odnos €/$ spustio se na 1,18 što je najlošiji odnos u proteklih nekoliko godina.

Oni koji su na vrijeme čitali izvješća i prognoze fiksirali su svoje odnose €/$ dok su se kretali oko 1,35-1,38 i sada mogu spokojno pratiti kretanje cijena na burzi ne opterećujući se daljnjim događanjima oko € i $.

Proteklog je tjedna cijena sojine sačme porasla za 15 usd/t zbog Kine koja nabavlja velike količine.

Vremenska prognoza u Južnoj Americi pogodna je za usjeve sa očekivanom kišom u nekim područjima Brazila koja su poprilično suha. Također, brazilska vlada je podigla usjev sojinog zrna za samo 100 000 mt.

Na tržištu ribljeg brašna peruanska vlada je donijela odluke koje bi trebale olakšati ispunjenje kvote . Kvota od 400 000 mt nije prevelika no proteklih nekoliko godina konačne brojke ulova su bile prilično ispod kvote. Stoga promjene ribolovnih područja bi mogle pomoći oko ispunjenja kvote u potpunosti.

Cijene ribljeg brašna su ostale nepromijenjene.

Cijene FOB sjeverna Njemačka luka

05. svibanj 2024 23:37