Znanja
StoryEditor

Kovačević: U suradnji s obrazovnom zajednicom realizirali smo desetak projekata

25. Travanj 2015.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Povezivanje znanosti i gospodarstva jedna je od ključnih tema kojima bi se u strateškom smislu trebali baviti svi odgovorni za održivi razvoj zemlje. Sve tri sastavnice neophodne za razvoj i prosperitet društva - znanost, obrazovanje i gospodarstvo - svoj potencijal crpe u kompetentnim, kreativnim i inovativnim ljudima koji su temelj napretka.

Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle, napominje da svi oni koji su tu jednostavnu činjenicu osvijestili na potrebnim razinama i u ključnim tijelima te ju usvojili i ugradili u svoje  strateške dokumente te kroz operativne programe, mjere i akcije približili građanima i stvarnom životu,  danas su među najrazvijenijim, najkonkurentnijim i najperspektivnijim ekonomijama ne samo u EU, nego i šire. Svi će se bez iznimke složiti, ističe Kovačević, da je to povezivanje nužno kao preduvjet za iole ozbiljniji plan razvoja društva i ekonomije.

Poslovna strategija Ericssona Nikole Tesle usmjerena je na kreiranje inovativnih ICT rješenja koja poboljšavaju život ljudi stvarajući novu vrijednost za poslovnu i društvenu zajednicu. Glavni oslonac znanstveno-istraživačkih aktivnosti, uz vlastite kompetencije i tehnološko liderstvo, dugogodišnja je uspješna suradnja sa znanstvenim organizacijama. Kompanija je inicirala vrijedne projekte u brojnim sveučilišnim centrima čime omogućuje direktni, dvosmjerni transfer znanja i tehnologija.

Koje biste pokrenute projekte/inicijative izdvojili, usmjerene na povezivanje znanosti i gospodarstva, a u koje je uključen Ericsson Nikola Tesla?

- Ericsson Nikola Tesla ima kvalitetnu i plodnu  partnersku suradnju s akademskom zajednicom već više od 60 godina s tendencijom stalnog unaprjeđivanja. Početak te suradnje vezan je za osnivanje Instituta tvrtke Nikola Tesla prije više od pedeset godina, kada su se stručnjaci s fakulteta pridružili našim stručnjacima u ulozi suradnika u osnivanju industrijskog instituta. Već tada su prepoznate vrijednosti suradnje u trokutu obrazovanje – znanost – gospodarstvo. Kroz godine smo razvili i koristili različite vidove suradnje – od naručenih istraživanja, zajedničkih istraživačkih projekata do edukacije zaposlenika za nove tehnologije, sudjelovanja naših stručnjaka kao profesora za pojedine predmete na fakultetima te smo uvijek u sve nastojali uključiti i studente. Trenutačno surađujemo s fakultetima u Zagrebu, Splitu, Varaždinu, Osijeku i Rijeci, s akademskim institucijama u široj regiji, a kroz EU projekte i na širem EU prostoru. Trenutačno radimo na sedam istraživačkih projekata, jednom strukturnom projektu i jednom EU FP7 projektu zajedno s našim lokalnim fakultetima. Važno je napomenuti da smo kroz kvalitetnu suradnju s obrazovnom zajednicom već realizirali desetak istraživačkih projekata te da stalno tražimo nova područja za suradnju.

Koji su konkretni benefiti i rezultati tih projekata?

- Rezultate zajedničkog rada na projektima možemo podijeliti u nekoliko kategorija: od prototipova rješenja iz kojih smo kasnije u kompaniji razvili uspješne proizvode, primjerice u povijesti je to bila telefonska centrala, u bližoj povijesti naš sustav za e-zdravlje, do raznih unapređenja koje smo ugradili u naša poslovna rješenja. Imamo zajedničke patente te naravno i zajedničke članke. Tu je i softver koji koristimo i razvijamo s fakultetom, a koji nam donosi značajne uštede u procesu testiranja. U svemu navedenom, važan doprinos svakako daju i uključeni studenti. I tu je korist obostrana jer zajednički rad kompaniji omogućuje izbor talentiranih studenata za konkretne poslove, a studentima otvara mogućnost zapošljavanja u vodećoj ICT kompaniji.

Kako Ericsson NT gleda na takav oblik povezivanja akademske i poslovne zajednice? Što Hrvatskoj nedostaje da još jače poveže znanje i rad?

- Dakle, kroz takvu suradnju mislim da smo svi na dobitku jer se dijeljenjem znanje zapravo povećava. Ujedno, kao poslodavac imamo priliku kroz suradnju i konkretan rad na projektima pratiti studente te im ponuditi rad na zanimljivim I inovativnim projektima . Ericsson Nikola Tesla je kompanija koja kontinuirano zapošljava. Samo u zadnje dvije godine zaposlili smo oko 350 zaposlenika. Ujedno smo kompanija koja ima snažan razvojno istraživački centar s oko 1000 zaposlenika u Zagrebu i Splitu. Prirodno je da nam je u interesu aktivno sudjelovanje u razvoju i transformaciji sveučilišta . Naime, promjene koje se kontinuirano događaju u ICT industriji zahtijevaju adekvatnu dinamiku i prilagodbe programa, načina učenja, usvajanje novih kompetencija I znanja te pripremu studenata za rad u industrijama budućnosti. Stoga je naša uloga i odgovornost u tom procesu izuzetno važna. S druge strane, kada radite u industriji u kojoj su znanje i inovativnost ključni za stvaranje naprednih tehnoloških proizvoda, rješenja i usluga, što vam ujedno osigurava konkurentnost na tržištu, tada je suradnja sa znanstvenom zajednicom prirodno odabir. Samo zahvaljujući takvoj suradnji relevantni sudionici mogu pratiti tehnološke trendove, nove mogućnosti tehnoloških rješenja i mogu se pripremiti za adekvatan odgovor na tržišne i tehnološke izazove i potrebe. Preduvjet uspješnosti same suradnje leži u definiranju zajedničkog cilja, uz jasnu primjenu novih znanja u tehnološkom procesu. Pri tom, svi moraju biti zainteresirani i otvoreni za ostvarenje cilja.  Hrvatskoj treba što više tvrtki koje rade na stvaranju dodane vrijednosti u visoko-tehnološkom sektoru jer je realizacija primijenjenog znanja preduvjet za uspjeh i stvaranje novog znanja.

28. svibanj 2024 02:05