Znanja
StoryEditor

Krenulo stažiranje treće generacije pripravnika u Ini

04. Listopad 2012.
Piše:
lider.media

Potpisivanjem ugovora o radu 3. rujna 129 pripravnika započelo je jednogodišnji staž u Ina Grupi, koji će odraditi u Ininim službama u Zagrebu, Rijeci, Sisku, Solinu, Osijeku, Donjem Miholjcu, Ivanić Gradu i Novskoj.

Uz Ina-Industriju nafte, ove su se godine i četiri Inine tvrtke kćeri uključile u proces zapošljavanja putem programa ‘Growww‘ - Top Računovodstvo Servisi, Crosco, STSI - Integrirani tehnički servisi i Prirodni plin. - Broj prijava veći je nego prošlih godina, čemu je sigurno pridonijela i intenzivna kampanja promoviranja Ininih programa za mlade stručnjake po fakultetima diljem Hrvatske, a koja je omogućila detaljno informiranje studenata o mogućnostima koje im se nude u Ini, kao i o raznim inicijativama i projektima usmjerenima na mlade - izjavila je Ivana Kovačević Vukas, direktorica Inine Službe za razvoj i obrazovanje. U oštroj konkurenciji među 3852 prijavljena kandidata, odabrani pripravnici zadovoljili su visoke kriterije postavljene pred njih u opsežnom i temeljitom selekcijskom procesu te se istaknuli na panel-intervjuima, što je prilično siguran pokazatelj da će tijekom idućih 12 mjeseci moći odgovoriti na sve izazove pred sobom.

Put u svijet rada Zbog brojnih djelatnosti, kompanija zapošljava širok spektar profesionalaca te je u skladu s takvim potrebama i raspon struka Ininih pripravnika podjednako šarolik, što znači da su u sklopu programa ‘Growww‘ bili otvoreni natječaji za radna mjesta u raznim segmentima poslovanja kao što su istraživanje nafte i plina, rafinerije, maloprodaja, ljudski resursi, financije, logistika, itd. Ove je godine najviše pripravnika zaposleno u sektorima temeljnih djelatnosti istraživanja i proizvodnje nafte i plina i rafinerijske prerade, a znatan broj također i u funkcijama podrške te Ininim tvrtkama kćerima. 

Program ‘Growww‘, koji se u Ini provodi već treću godinu zaredom, pokazao se kao odličan način pomlađivanja kompanije i osvježavanja radnih procesa, smatraju u Ini. - Pripravnici prve i druge generacije tog programa, zahvaljujući strukturiranom individualnom mentorskom pristupu kao i implementaciji različitih sustava usmjerenima na njihov razvoj, potpuno su osposobljeni za samostalan rad, a mnogo od njih preuzeli je znatno kompleksnije poslove i projekte u svojim timovima - objasnila je Kovačević Vukas. Također je naglasila i da je zahvaljujući osmišljenom programu i sustavnom razvoju znatno skraćeno vrijeme potpunog uključivanja i osamostaljivanja pripravnika u Ini, a nakon što postanu dio Ininog tima mladi stručnjaci ujedno postaju i dio mnogo većeg, međunarodnog okruženja te im je pružena prilika povezivanja s ostalim profesionalcima iz kompanija članica Mol Grupe. Bitno je naglasiti da cilj ‘Growwwa‘ nije samo pružiti priliku mladima za stjecanje početnoga radnog iskustva, nego ih i zadržati u kompaniji kao stalne članove Ininog tima, stoga pripravnici koji zadovolje zadane kriterije nakon isteka pripravničkog staža dobivaju ugovor na neodređeno vrijeme.

Golem interes U protekle dvije godine Ina je u sklopu programa ‘Growww‘ zaposlila 227 pripravnika. Stotinjak pripravnika iz prve generacije dobilo je stalno zaposlenje u Ina Grupi, a pripravnicima druge generacije jednogodišnji je staž istekao 31. kolovoza te ih je većina također dobila stalno zaposlenje. Prvi natječaj ‘Growww‘ u Ini je proveden 2010. godine i izazvao je veliko zanimanje s 880 zaprimljenih prijava, a u 2011. godini interes mladih talenata za rad u Ini premašio je sva očekivanja te je oko 3000 kandidata iskazalo interes da postanu dio Inina tima. 

Novi pristup u procesu zapošljavanja provođenjem programa ‘Growww‘ pridonio je i tome da Ina postane ponosni nositelj certifikata Poslodavac partner, a i studenti su prepoznali važnost Ininih inicijativa usmjerenih na studentsku populaciju te su kompaniju ove godine nagradili s čak šest Zlatnih indeksa. A da u Ini nastavljaju inicijative usmjerene na mlade i studente potvrdila je i Kovačević Vukas. - Inovativnost, kreativnost i potencijal studenata prepoznati su u Ini, baš kao i potreba za kontinuiranom podrškom povećanju studentskog standarda i stvaranju boljih i brojnijih mogućnosti za njihov profesionalni razvoj. U tom smislu u Ini nastavljamo provoditi projekte usmjerene na mlade i studente, a uspješnost dosadašnjih natječaja ‘Growww‘, kao i ostalih projekata usmjerenih na suradnju s mladima, jasan je znak da smo na odličnom putu te sigurno služi kao dodatna motivacija za unapređenje suradnje s našim studentima - rekla je Kovačević Vukas.

Druženje i upoznavanje Tradicionalno druženje novih pripravnika Mol Grupe ove godine održano je u Siofoku u Mađarskoj 26. i 27. rujna. Inini pripravnici imali su priliku upoznati kolege iz ostalih kompanija Mol Grupe te se povezati kroz organizirane timske igre i neformalna druženja. Pripravnici su slušali predavanja menadžmenta o mogućnostima za razvoj karijere unutar Grupe, kao i pregled aktivnosti Grupe prema segmentima djelatnosti. Za pripravnike je također bio organiziran obilazak Molove rafinerije Danube u Szazhalombatti, tridesetak kilometara od Budimpešte. 

Prošle su godine novopridošli pripravnici proveli dva dana u Sv. Martinu na Muri, gdje su se također družili s kolegama pripravnicima iz ostalih članica Mol Grupe te se upoznali s istraživačko-proizvodnim aktivnostima i rafinerijskim procesima. I tom događaju odazvali su se menadžeri Grupe i pripravnicima podijelili svoja znanja, iskustva u vođenju poslovanja i u otvorenom razgovoru pružili mnoge korisne savjete.

Lucija Kurte, pripravnica:Želim znanje stečeno na fakultetu pretočiti u praksu

Jedna od 129 novih pripravnika u Ini Lucija Kurte smatra da joj je staž u Ini iznimna prilika da znanje stečeno na fakultetu pretoči u praksu.- Želim učiti, razvijati se u profesionalnom smislu i mislim da ću to zaista i moći u tako inspirativnoj sredini - kaže Lucija Kurte, koja očekuje da će na novom poslu upoznati nove ljude, mlađe i starije kolege, koji će joj prenijeti svoja iskustva dragocjena u budućem radu.

26. travanj 2024 20:07