Znanja
StoryEditor

Kukuruz čeka dugoročno slabljenje cijena

07. Veljača 2013.

Prošli tjedan je obilježen porastom cijena žitarica i cijena ulja, pa je tako cijena kukuruza skočila za 5-7 usd/mt, sojino zrno 10-12 usd/mt dok je cijena sojine sačme porasla za cca.12 usd/mt.

Porast cijene kukuruza možemo pripisati vremenskim prilikama u Južnoj Americi i efektu koji može imati na usjeve kukuruza u Argentini i Brazilu.

Ako čitamo izvještaje o američkom kukuruzu za 2013.godinu za očekivati je dugoročno slabljenje cijene radi očekivanja rekordnih ovogodišnjih prinosa. Iako je ta situacija mjesecima daleko od nas, a kukuruz jos nije ni posijan, sva ta očekivanja imaju snažan učinak na buduće cijene kukuruza za drugu polovicu 2013.godine.

Proizvodnja etanola u Americi je u padu od proteklog mjeseca te ja za oko 10% niža nego 2012.godine dok su dionice etanola 10 posto skuplje nego prošle godine.Čini se da je potražnja kukuruza za etanolom slaba.

Cijene američkog kukuruza će mirovati ili će lagano rasti sve dok ne stignu podaci o usjevima kukuruza u Južnoj Americi, no dugoročni trend najavljuje pad cijene nakon što Argentina i Brazil započnu sa namirivanjem svjetske potražnje.

Cijena sojinog zrna, kao i kukuruza, je porasla radi vremenskih uvjeta u Brazilu i Argentini koji su imali utjecaja na usjeve i u nekim prodručjima na ranu žetvu.Iako je u nekim djelovima Argentine strašno vruće i suho vrijeme koje bi se trebalo popraviti u narednih nekoliko dana tj.očekuje se kiše no i dalje će trećina Argentine ostati suha.

Amerika je sklopila ugovore o prodaji sojinog zrna sa Kinom, proteklih par tjedana Amerika je trenutno jedini igrač na tržištu.Stručnjaci smatraju da nema dovoljno razloga radi kojih bi cijena soje pala već se očekuje daljnji porast cijene u narednom periodu. Naravno, u slučaju da se vremenska situacija dodatno pogorša u Južnoj Americi za očekivati je nastavak skoka cijene sojine sačme i sojinog zrna. 

Gotova je sezona izlova ribe, stoga su brojke bazirane na neslužbenim rezultatima prema kojima kvota nije ispunjena, te je oko 35.000 mt ostalo neispunjeno do maksimalne kvote. Ove brojke mogu biti i ublažene nakon što službeni podaci budu dostupni. U prosincu se brojka kretala oko 47.000 mt, u siječnju 35.000 mt što iznosi preko 10 posto ok ukupne kvote.

Prodaja je krenula jer su proizvođači postali fleksibilniji sa cijenama, a kupci su istovremeno postali zainteresiraniji. Nema prevelikih dostupnih količina na tržištu, svega 45.000 mt neprodanog ribljeg brašna.

Glasine govore da bi iduća sezona u Peruu mogla donijeti reducirane kvote što će dodatno održati cijene na visokoj razini.Prošlogodišnja kvota je iznosila 2.7 milijuna mt, dok glasine prognoziraju ovogodišnju kvotu na 1.5 milijuna mt.Naravno glasine su samo glasine no u slučaju da iste budu potvrđene potražnja će se dodatno povisiti, a cijene učvrstiti dok će potražnja za alternativnim proteinima također porasti.Nekoliko velikih proizvođača biti će kažnjeni radi ulova ribe koja ne odgovara veličini prema standardu tj.premale su. Problemi s kojima se proizvođači susreću su male ribe koje zapinju u mrežu i ne mogu pobjeći kroz otvore.Prema zakonu takve ribe potrebno je vratiti u more, no proizvođači ulove i sitnije ribe za što na koncu budu kažnjeni od strane vladinih inspektora.Američki zakoni o ulovu ribe i očuvanju ribljeg fonda su jedni od najstrožih i najrigoroznijih u svijetu, te bi mogli služiti kao primjer i našim vlastima kako uvesti red i očuvati riblji fond Jadranskog mora.

Iva Marđetko Mateš, Vajda-elvit

26. travanj 2024 18:25