Znanja
StoryEditor

Lider mora vidjeti ono što drugi ne vide, te danas raditi za sutra

23. Rujan 2014.

- Za postati uspješnim liderom veliki I.Q. nije presudan, već može i zasmetati. Najbitnija vrsta inteligencije je ona koju nazivam V.Q.(vitality quotient), odnosno energetska inteligencija, bez koje ne možete biti uspješni u svome poslu - tvrdi belgijski profesor Pierre Casse.

Ovo je samo jedna od nekoliko vrlo zanimljivih teorija koje je ugledni gost iznio na večerašnjem predavanju u zagrebačkom hotelu Sheraton, a u organizaciji IEDC-Bled School of Managementa.

Prema Casseu postoje 4 osnovna tipa V.Q. osobnosti. Pasivni, reaktivni, hiperaktivni, te proaktivni tip koji najviše odgovara modelu savršenog lidera. Također, vrlo zanimljiva teza koju je iznio je ona o teroru prosječnosti, te prevelike važnosti koje se pridodaje važnosti tima.

- Svi najveći izumi i ideje došle su od strane individualaca, koji su se borili za svoje mjesto, a ne od grupe ljudi koja je djelovala kao jedan - tvrdi profesor Casse koji danas predaje u Moskvi, na tamošnjoj menadžerskoj školi.

Kao tri osnovna cilja uspješnog lidera, on spominje: vidjeti ono što drugi ne vide, biti sposoban napraviti razliku, te danas raditi za sutra.

Osobne vrijednosti koje smo stekli u dosadašnjem životu (profesor spominje granicu od 35 godina kada prestajemo biti sposobni za drastičnije promjene), određuju kako svatko od nas gleda na određenu situaciju, te se na taj način nosi sa problemom koji mu zadaje posao.

Belgijski profesor je za kraj spomenuo kako žene još uvijek nisu u ravnopravnom položaju kao muškarci kada govorimo o mjestima na čelu organizacija.

- Muškarci dobivaju mjesta na temelju svog potencijala, a žena samo na temelju svojih dostignuća - zaključio je Pierre Casse.

27. travanj 2024 07:08