Znanja
StoryEditor

Lideri i socijalna inteligencija – može li jedno bez drugoga?

27. Listopad 2014.
Piše:
lider.media

Zaposlili ste novog direktora. Njegov je životopis spektakularan, intervjui za posao su prošli uspješno.

Međutim, nakon svega nekoliko tjedana, zaposlenici se počinju žaliti. Tvrde da ste zaposlili vrhunskog ekonomista, ali bez trunke socijalne inteligencije.

Zašto su socijalne vještine toliko nužne kada pričamo o liderstvu?

Za početak, zadaća lidera je da postigne ciljeve upravljajući zaposlenicima. Upravo zbog toga što je riječ o vođenju ljudi, za tu su poziciju nužne vještine kao što su sposobnost slušanja, komuniciranja, uvjeravanja i suradnje.

Osoba može biti izvrstan inovator, strateg i u hipu rješavati probleme, ali ako nije u stanju motivirati zaposlenike, izgraditi s njima odnose i uspješno komunicirati, sve pada u vodu. Drugim riječima, socijalna inteligencija ključna je odlika svakog uspješnog lidera.

Kako uočiti osobu s tim kvalitetama? Često ljude s potrebnim vještinama možete pronaći i unutar tvrtke. Za vrijeme sastanaka ili domjenaka promatrajte komunikaciju pojedinih zaposlenika. Komuniciraju li sa svima ili samo s onima koje smatraju korisnima za vlastitu karijeru? Zanimaju li ih informacije o osobama s kojima komuniciraju ili vode monologe?

Naravno, to nisu jedini parametri, ali ponekad nije loše osloniti se na instinkt.

19. travanj 2024 21:18