Znanja
StoryEditor

Mali pregled nakitnih satova

17. Svibanj 2012.
Piše:
lider.media

Neke žene vole nakit, neke žene vole satove, ali nakitne satove uistinu vole sve žene. Tako bi nekako mogla glasiti krilatica koja bi objasnila sve više modela nakitnih satova koji se pojavljuju u posljednje vrijeme i kojima brojni satni brendovi osvajaju ženski dio tržišta.

Nakitni satovi mogu, ali i ne moraju biti basnoslovno skupi. Oni mogu, ali i ne moraju nositi na sebi zvučna i poznata imena svjetskih brendova, njih mogu, ali i ne moraju ukrašavati dijamanti. Oni su jednostavno i uvijek lijepi, krase svoju vlasnicu i olakšavaju joj odabir dnevnih i poslovnih kombinacija, jer kad na ruci imate nešto što sjaji, dijamantnim ili cirkonskim sjajem, ne morate imati jednako sjajne cipele, torbu ili odijelo.

Jedan od rijetkih brendova koji su gotovo u potpunosti posvećeni ženama i ljepoti svakako je Van Cleef & Arpels koji u svojoj kolekciji ima i liniju inspiriranu djelom velikog pisca Julesa Vernea Pet tjedana u balonu. Nekoliko satova prati zgode glavnih junaka ovoga djela kroz razne krajeve zemaljske kugle, kao i životinjski svijet koji nastanjuje te krajeve. Naravno svi modeli su bogato emajlirani, što je tehnika koju su majstori Van Cleef & Arpelsa usavršili do maksimalne perfekcije.

Slatki život je jedna od najboljih inspiracija, posebice kada se radi o glamuru i nakitu. Tako je i Longines još 1997. godine posegnuo za slatkim životom, načinivši kolekciju DolceVita, prepunu ljepote i elegancije. Najnoviji modeli iz ove kolekcije kombiniraju čelik i ružičasto ili žuto zlato, a model koji predstavljamo ima brojčanik prekriven dijamantima. Uočivši kako su uspješne odjevne kolekcije koje su za razne modne kuće dizajnirale poznate manekenke i modeli, u Frederique Constantu angažirali su slavnu glumicu Shu Qi da osmisli najnoviji model iz kolekcije Heart Beat, Amour. Shu Qi je slavna tajvanska glumica i ambasadorica ovoga brenda za kinesko područje, i bez oklijevanja se prihvatila posla dizajniravši Ladies Automatic Amour Heart Beat.

Prema njezinoj zamisli karizmatična riječ Amour i oblik srca bogato su ukrašeni dijamantima, a brojčanik je otvoren da bi se mogao vidjeti zaporni sustav automatskog mehanizma. Ako nije slatki život, onda je lijepo doba. U lijepome dobu, odnosno Belle Epoque inspiraciju je potražio brend Damiani za svoje posljednje remek djelo. Damianijev Belle Epoque pokreće kvarcni mehanizam, ima funkcije sati i minuta, kućište od 18-karatnog zlata, s promjerom od 32 mm. Rotirajući okvir ukrašen je sa 24 dijamanta i 14 safira i ima krunicu od 18-karatnog bijelog zlata sa safirnim cabochonom.

Ovaj mali pregled nakitnih satova bio bi jednostavno nezaobilazan bez Cartiera koji u svojoj bogatoj kolekciji ima i model Tourbillon and Croccodile Geneva Seal Calibre 9458. Ni on nije mogao bez životinja, pa ovaj predivan sat i u nazivu i na brojčaniku krasi krokodil, ali i ukupno 585 komada dragog kamenja. Sat je načinjen u ograničenoj ediciji od 50 komada, pa ako još niste, morate požuriti s kupnjom. Ako pak zakasnite, ne treba očajavati, u Cartierovoj ponudi, ali i u ponudi mnogih drugih satnih brendova ima još mnogo predivnih modela. Potražite ih u izlozima.

Mila Botteri, urednica časopisa Satovi i nakit 

25. travanj 2024 02:23