Korona i biznis
20. kolovoz 2015.

Međunarodne akreditacije privlače strane studente

lider.media
lider.media

Mama, tata, idem ja studirat u inozemstvo!’ rečenica je koja se sve češće može čuti na obiteljskim druženjima u Hrvatskoj, ali i u stranim se zemljama nerijetko može čuti: ‘Mum, dad, I am going to Croatia to study!’ Naravno, riječ je ponajviše o studentskim razmjenama na semestar ili dva, no Hrvatska postaje iznimno zanimljiva stranim studentima.

Međunarodna razmjena odlično funkcionira na Zagrebačkoj školi ekonomije i managmenta, koja u programima razmjene ima više od petsto studenata. Traženi su svi programi, ali posebno uspješna bila je ljetna škola koja je okupila više od sedamdeset studenata iz četrnaest zemalja. Osim stručnog programa studentima je omogućeno razgledavanje Hrvatske. To je odličan uvod u novu akademsku godinu u kojoj će se suradnja dodatno proširiti.

– Na ZŠEM-u stranci uglavnom upisuju naše MBA programe, no preddiplomski programi ekonomije i menadžmenta te poslovne matematike i ekonomije prepoznati su na svjetskoj razini, pa grupe na engleskom jeziku imaju sve više stranih studenata iz cijelog svijeta. Novu akademsku godinu počinjemo s grupom od dvadesetak studenata iz Japana koji su na ZŠEM-ov MBA došli kao rezultat nove partnerske suradnje s nekoliko sveučilišta u toj zemlji – rekla je Jagoda Poropat Darrer sa ZŠEM-a.

Velika konkurencija

Budući da hrvatska sveučilišta ne kotiraju dobro na svjetskim ljestvicama, domaće škole okreću se međunarodnim akreditacijama kako bi privukle studente. Nije to lagan posao jer konkurencija na tom tržištu vrlo je velika. Svaki student dobro razmišlja o tome gdje će studirati i dobro se raspita o budućem fakultetu. U takvim uvjetima naši se fakulteti još i dobro snalaze.

– Teško je utoliko što morate biti zaista izvrsni i visokokonkuretni, a ZŠEM to zasigurno jest. Uz AACSB-ovu akreditaciju, koja nam je nakon višegodišnjeg procesa kontrole kvalitete dodijeljena 2013., ZŠEM je postao uistinu međunarodno prepoznat, pojačao je partnersku suradnju s najboljim svjetskim fakultetima, a i međunarodni studenti sve više dolaze u Zagreb – dodala je Poropat Darrer.

Veliku ulogu u pripremi studenata imaju razni međunarodni programi. Ulaskom u Europsku uniju domaćim studentima otvorila su se međunarodna vrata, ali i stranima je lakše doći u Hrvatsku. To više nije egzotika, a i, što je najvažnije, programi su usklađeni i nema problema s priznavanjem ispita i predmeta odslušanih u inozemstvu.

– Program ‘Erasmus+’ dobro priprema studente za mobilnost jer im daje sveobuhvatnu sliku višemjesečnog boravka izvan mjesta stalnog prebivališta. Studenti tako moraju razvijati svoje organizacijske, komunikacijske, jezične, čak i financijske vještine jer život u stranoj zemlji, iako im je sva potpora fakulteta na kojem studiraju dostupna, zahtijeva od njih ozbiljnost i odgovornost – istaknuo je Vlatko Cvrtila, dekan Vern’a.

Poželjno iskustvo

Studenti danas imaju velike mogućnosti pohađanja dijela svojeg studijskog programa izvan matičnog fakulteta. Odlazak na drugo sveučilište ili veleučilište izvan vlastite države poželjno je iskustvo koje svi preporučuju iz mnogo razloga. Prvo, studiraju u drugačijemu obrazovnom i kulturnom okružju; drugo, razvijaju mrežu kolegica i kolega u drugim državama; treće, stječu naviku mobilnosti i razvijaju suradnju izvan granica svojih država. Mobilnost tijekom studija otvara studentima nove perspektive pa poslije tijekom karijere lakše prihvaćaju odlazak u nove poslovne sustave i okružje.

– Mobilnost će se sve više povećavati jer je to jedan od alata kojima se obogaćuju studentske kompetencije za prvo radno mjesto, ali i način na koji se stvaraju navike koje poslije u poslovnoj okolini otvaraju mnogo prilika mladim ljudima u karijeri. Veleučilište Vern’ prepoznalo je tu potrebu i u sklopu programa ‘ Erasmus+’ i drugih modela nastoji studentima pružiti što više prilika za mobilnost u stjecanju znanja, odnosno praktičnih iskustava u radu u velikim stranim tvrtkama – smatra Cvrtila.

Prednost u životopisu

Važno je da studenti shvate da mobilnost nije ‘tlaka’, već prilika da se ostvari suradnja i nakon studija, odnosno da nađu posao.

– ZŠEM-ovi studenti itekako shvaćaju važnost mobilnosti, zato su iz godine u godinu sve mobilniji jer znaju da im upravo ta međunarodna komponenta u životopisu donosi prednost te da tako postaju konkurentniji na tržištu rada. Mnogo je naših studenata u svijetu, što na razmjeni, što na praksi, što na doktorskim studijima. Važnost mobilnosti potvrđuje i nedavni primjer naše izvrsne alumne Kornelije Miletić, koja je u sklopu diplomskom studija na ZŠEM-u jedan semestar provela na partnerskom Frankfurt School of Finance and Managementu te ubrzo nakon što je diplomirala pronašla posao u bankarskom sektoru u Luksemburgu – objasnila je Poropat Darrer.

Studenti više nisu ograničeni samo na SAD kao privlačno odredište nego otkrivaju i azijske zemlje. Upravo ZŠEM-ova proširena suradnja omogućila je bolju studentsku razmjenu.

– ZŠEM-ovi studenti mahom odlaze u SAD, Englesku, Njemačku i Francusku, no posebno ih privlači i Azija, stoga sve više odlaze na međunarodnu razmjenu na poznata azijska sveučilišta. Najuspješniji su ondje upisali doktorate, a oni najsnalažljiviji već vode poslove na Tajvanu – s ponosom je istaknula.

Studenti nemaju velikih problema s odlaskom u inozemstvo. Među domaćim studentima, osim možda mjestimične i kratkoročne nostalgije za obitelji i domovinom, većih nedostataka studiranja u inozemstvu jednostavno nema. No i taj nedostatak zapravo je prednost jer će naše ambiciozne studente sa svjetskim iskustvom vratiti u Hrvatsku.