Znanja
StoryEditor

Međunarodni sveučilišni centar VERN‘ otvoren u Visu

07. Rujan 2012.
Piše:
lider.media

U Visu je svečano obilježen početak rada Međunarodnog sveučilišnog centra VERN‘-Vis. Realizacija ovog projekta rezultat je uspješne suradnje grada Visa i Veleučilišta VERN‘, i dio je VERN‘ovog projekta "Otočka inicijativa".

Projekt je usmjeren revitalizaciji hrvatskih otoka, te predstavlja jednu od mogućih smjernica za održivi razvoj otoka, stoji na internetskoj stranici Veleučilišta VERN‘. Sudionicima svečanosti obratili su se Branko Štefanović, predsjednik Upravnog vijeća Veleučilišta VERN‘, dekan Goran Radman, dožupan Splitsko-dalmatinske županije Luka Brčić, te gradonačelnik grada Visa Ivo Radica. Inicijativa za osnivanjem sveučilišnog centra nastala je na činjenici da otok Vis obiluje svim potrebnim resursima za nesmetani akademski rad – ugodnom mediteranskom klimom, očuvanom prirodnom i povijesnom baštinom, neiskorištenim resursima, te zadovoljavajućom prometnom povezanosti – a njihova aktivacija u obrazovne svrhe jedinstveni je regionalni primjer.

- Projekt je zamišljen kao doprinos, s jedne strane oživljavanju i obogaćivanju našeg najudaljenijeg otoka, ali ne turističkim već akademskim sadržajima, a s druge strane obogaćivanju procesa visokog obrazovanja, koje mora biti zahtjevan i zanimljiv proces koji je dinamičan i vodi stjecanju znanja i osobnom ispunjenu svakog studenta. Na Visu nam je želja pokrenuti programe koji će tijekom cijele godine, izuzev ljetnih mjeseci, privlačiti studente i osiguravati stalnu cirkulaciju mladih na otoku. To je maratonski projekt koji će se odvijati postupno, a otvorenjem Međunarodnog sveučilišnog centra učinili smo prvi korak prema tom cilju, izjavio je Branko Štefanović, predsjednik Upravnog vijeća VERN‘a.

Svi budući domaći i strani studenti, te akademski i poslovni stručnjaci koji će boraviti u Sveučilišnom centru, iskusit će jedinstveni model studiranja u posebnom ambijentu koji pruža brojne mogućnosti za nastavne i izvannastavne aktivnosti.

Dekan VERN‘a Goran Radman je objasnio da je trenutačni cilj "provođenje međunarodnih i nacionalnih projekata koji su više-manje komplementarni redovitim VERN‘ovim obrazovnim programima. Tu spadaju programi cjeloživotnog obrazovanja ili dopunskog obrazovanja i usavršavanja. Cilj nam je pokrenuti i veći broj takvih programa, a usporedno pokrenuti i redovite prijediplomske studije na Visu, koje inače izvodimo u Zagrebu."

Lokalna zajednica odavno je prepoznala potencijal i društvenu vrijednost ovog projekta, koji omogućava povećani broj dolazaka gostiju i izvan turističke sezone, te potiče rast poduzetničkih aktivnosti na otoku. Stoga se od samog početka aktivno i partnerski uključila u njegovu provedbu.

U suradnji s Američkim veleposlanstvom u RH, u sveučilišnom centru je već održan Startup Camp za mlade poduzetnike, a trenutno je u tijeku održavanje Erasmus međunarodne ljetne škole, pod nazivom "Osnaživanje za održivost i održivi razvoj u turizmu". Riječ je o trogodišnjem programu ljetne škole koji je u potpunosti financiran iz sredstava mobilnosti za intenzivne Erasmus programe Europske unije i na kojem tijekom dvotjednog ciklusa sudjeluje 50 studenata i profesora iz Finske, Poljske, Slovenije i Hrvatske.

06. svibanj 2024 01:04