Znanja
StoryEditor

Membrain - Studentski projekt samoodržive kuće za budućnost postao je poslovni pothvat

18. Veljača 2016.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Osam mladih inženjera sa zagrebačkoga Fakulteta elektrotehnike i računarstva, građevinskog i arhitektonskog fakulteta osnovalo je tvrtku Membrain projektiranje potaknuto nezavidnom razinom projekata energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj

Sve je počelo razvojem koncepta ‘Membrain’ za sudjelovanje na uglednome međunarodnom natjecanju na temu energetske učinkovitosti i održive gradnje ‘Solar Decathlon Europe 2014’ na kojem je sudjelovalo više od sedamdeset studenata Sveučilišta u Zagrebu. Tako počinje priča o najvećemu studentskom projektu u Hrvatskoj – samoodrživoj kući budućnosti. Uvidjeli su tada da se njihovo znanje može mjeriti sa znanjem studenata najboljih tehničkih fakulteta u Europi, kao i da u Hrvatskoj projekti energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije nisu na zavidnoj razini. Potaknuti time i nezavidnim stanjem mladih na tržištu rada u Hrvatskoj, odlučili su iskoristiti znanje stečeno radom na tom projektu i okušati se u poduzetničkim vodama. I osnovali su tvrtku Membrain projektiranje, smještenu u Tehnološkom parku Zagreb.

Novi projekti

– Tijekom dvogodišnjega razvoja, projektiranja, traženja sponzora i građenja samoodržive kuće stekli smo vrlo vrijedna teorijska i praktična iskustva u svojim strukama, ali i uvid u način funkcioniranja hrvatskoga poslovnog svijeta – govori Matej Peretin, jedan od suosnivača tvrtke u kojoj je osam mladih inženjera sa zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva, građevinskog te arhitektonskog fakulteta.

Osim što je svaki član njihova tima usko specijaliziran za svoje područje,  Peretin napominje da su svi upoznati s drugim strukama i da svakom problemu pristupaju interdisciplinarno kako bi se pronašlo najbolje rješenje prema načelima svake struke.

Upravo pripremaju nekoliko velikih projekata energetske obnove javnih i stambenih zgrada, što bi im trebali biti najvažniji projekti u idućem razdoblju. Rade i na nizu manjih pojekata, od industrijske automatizacije, sustava obnovljivih izvora energije do savjetovanja.

– Budući da smo nova tvrtka na tržištu, još nismo stekli respektabilno ime, no koristeći se iskustvima i poznanstvima koje smo stekli na razvoju koncepta ‘Membrain’, težimo prema tome. Za sada smo se usredotočili na domaće tržište jer ima velik potencijal za održivu gradnju i obnovljive izvore energije i jer Europska unija snažno sufinancira projekte energetske održivosti – ističe Peretin i dodaje da se stranim tržišta namjeravaju okrenuti nakon što se provede nekoliko većih projekata u Hrvatskoj.

Novi sustav gradnje

U budućnosti pak žele ulagati u istraživanje i komercijalizaciju sustava upotrijebljenih na konceptu ‘Membrain’ te razviti sustav gradnje visokoprefabriciranim drvenim elementima. Uporabom takva sustava gradnje, napominje Peretin, konkuriralo bi se klasičnom načinu gradnje cijenom, arhitektonskim oblikovanjem i vremenom gradnje na specifičnim vrstama građevina.

23. travanj 2024 14:10