Znanja
StoryEditor

Mladi naftaši potvrdili izvrsnost hrvatskih studenata

11. Lipanj 2015.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Hrvatski tim Chunters, u kojem su bili Mihael Matošević, Josip Končurat i Igor Karlović s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta iz Zagreba, uspio se plasirati u finale međunarodnog online natjecanja ‘Freshhh’ koje se u organizaciji Grupe Mol održalo pretprošli tjedan u Budimpešti.

U oštroj konkurenciji od čak 2210 timova iz sedamdeset zemalja koji su ove godine okušali svoje umijeće i sposobnosti u upravljanju virtualnim resursima u izazovnom svijetu naftne industrije hrvatski je tim osvojio visoko peto mjesto. Pobjedu na ovogodišnjem ‘Freshhhu’ odnio je tim Just ask Siri iz Češke.Zdravka Demeter Bubalo, potpredsjednica za ljudske resurse u Grupi Mol, čestitala je svim finalistima i pobjednicima te pohvalila mlade talente koji uvijek pronađu nova rješenja i za najteže primjere stvarnih izazova. – Njihovi odlični rezultati i broj natjecatelja potvrđuju kako idemo u dobrom smjeru u privlačenju najvećih talenata iz naftne industrije – izjavila je Demeter Bubalo.Naime, cilj je tog natjecanja približiti svijet naftne industrije mladim ljudima različitih struka i smjerova i zainteresirati ih za rad na tome dinamičnom području. Prijaviti su se mogli tročlani timovi studenata završnih godina tehničkih i poslovnih fakulteta koji pokazuju zanimanje za naftnu i plinsku industriju te su spremni na rješavanje izazovnih zadataka.

Osmisli tvrtku i poslovanje Kao i svake godine, natjecanje ‘Freshhh’ i ovaj put je održano u dva kruga: prvi od 6. do 22. travnja te drugi od 23. do 30. travnja, nakon čega je slijedilo finale uživo za pet najbolje plasiranih timova. U sklopu završnog zadatka uživo natjecatelji su morali iz temelja organizirati novu naftnu tvrtku i upravljati poslovanjem donoseći rizične odluke u istraživanju i razvoju projekata kako bi pronašli bogata nalazišta nafte koju su zatim prerađivali u rafinerijama i plasirali na tržište radi ostvarenja dobiti. A to je, govore nam natjecatelji, bio prilično izazovan zadatak.– Online runde bile su iznimno zahtjevne s obzirom na to da je i najmanja pogreška značila ispadanje iz konkurencije, zato je sve trebalo jako precizno izračunati i smisliti dobru strategiju. Sudjelovanje u ‘Freshhhu’ donijelo mi je neprocjenjivo iskustvo, a posebno bih istaknuo držanje javnoga govora i prezentacije pred više od sto ljudi i glavnih menadžera iz Grupe Mol – govori Josip, student pete godine Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta, na kojem je već tradicija biti dijelom ‘Freshhha’.Inače, hrvatski studenti na tom natjecanju sudjeluju već šestu godinu zaredom. Prvi su put svoje znanje iz naftne industrije okušali 2010., kad se na ‘Freshhh’ prijavilo 680 timova, od kojih 75 iz Hrvatske. Iako je tada Hrvatska prvi put ondje imala predstavnike, mlade snage postigle su velik uspjeh. Tim Freshhh Blood, koji se sastojao od studenata Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta, Prirodnoslovno-matematičkog te Ekonomskog fakulteta iz Zagreba, plasirao se u finale i osvojio četvrto mjesto. Profesionalnim, ali i vrlo zabavnim te simpatičnim izlaganjem predstavili su Hrvatsku u najboljem svjetlu. I iz godine u godinu hrvatski predstavnici sve su bolji. Tako je na ‘Freshhhu’ 2011., na kojem je sudjelovalo 596 timova iz više od šezdeset zemalja i s više od dvjesto fakulteta, pobjednik natjecanja bio hrvatski tim Freshhh Start (Danijel Posavec, Kristijan Bakarić i Ivan Goršek s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta u Zagrebu). Među deset najboljih timova plasirao se još jedan hrvatski tim  – Minoil (Nikola Barić, Ivan Perović i Matea Šmitran, također s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta).

Izazovni zadaci Josipu, Igoru i Mihaelu, finalistima ovogodišnjeg ‘Freshhha’, nije prvi put da se natječu, ali prvi su se put popeli na sâm vrh. Prošle su godine, kad je na natjecanju ‘Freshhh 2014.’ sudjelovalo 1570 timova iz 76 zemalja, također okušali svoje vještine i zauzeli dvadeseto mjesto. Na ‘Upppu’, međunarodnom natjecanju iz istraživanja i proizvodnje nafte i plina, plasirali su se u finale. – Nakon tih iskustava vidjeli smo da se možemo nositi s konkurencijom, pa nam je i to bio jedan od motiva za prijavu na ovogodišnji Freshhh. Igra je zanimljiva jer ima nekoliko faza. Prva uključuje vođenje rafinerije, a druga vođenje lanca benzinskih postaja. Drugi je dio zanimljiviji jer ne ovisite samo o sebi i svojim odlukama nego i o odlukama protivničkih timova koji su s vama na tržištu. Finale je bilo poučno, stresno i zanimljivo. Bilo je natjecanja, ali i suradnje s drugim timovima – priča nam Igor.

Korist i za studente i za tvrtku Mihaela je pak na prijavu najviše motiviralo stjecanju iskustva u radu u timu, razvoj sposobnosti, rješavanje različitih zadataka, naravno, mogućnosti zaposlenja u Grupi Mol te bogata nagrada. Naime, prvoplasirani su osvojili dvanaest tisuća eura, drugo mjesto donijelo je nagradu od osam tisuća eura, treće pet tisuća eura, a najboljih pet timova mogu sudjelovati u Molovu programu zapošljavanja ‘Growww’.– Zadovoljni smo uspjehom koji smo postigli, prije svega zbog dobrih rezultata u prvom i drugom krugu, a naposljetku i jake konkurencije, no uvijek ima prostora za dodatni napredak. Nadamo se da će takav rezultat biti dobra odskočna daska u pronalasku posla nakon fakultetskog obrazovanja – kaže Mihael. I zasigurno će biti, što potvrđuju iskustva nekih prijašnjih natjecatelja. Lucija Jukić sudjelovala je u natjecanju ‘Freshhh 2012.’, kad se prijavilo sedamsto ekipa iz čak 58 zemalja, odnosno više od dvije tisuće studenata. Čak tri hrvatska tima tada su izborila plasman u finale: Original Beer in Place, Pegla i RetrOil. Lucija danas radi u Ini, u kojoj se zaposlila u sklopu pripravničkog programa ‘Growww’ kao ležišna inženjerka, a na prijavu na ‘Freshhh’ nagnala su je pozitivna iskustva kolega koji su sudjelovali na natjecanju prije nje. To joj je, kaže, bila najveća motivacija. – Moj tim i ja vjerovali smo da će poslodavci svakako gledati pozitivno na naše životopise nakon natjecanja jer će im sudjelovanje pokazati da smo spremni biti timski igrači i zauzeti aktivnu ulogu u obrazovanju – govori Lucija i ističe da ‘Freshhh’ sudionicima donosi veliku korist jer u praksi testira stečeno teoretsko znanje. Istina je, kaže, da bez prakse ne možete reći da ste svladali neku vještinu, ali smatra da je i teorijska podloga važna. Napominje da glavnu ulogu ipak ima timski rad, koji svi uvijek spominju, a tek je na natjecanju zapravo uvidjela njegovu pravu vrijednost. Upravo su praksa, iskustvo timskog rada i rad na vlastitoj konkurentnosti najveće prednosti natjecanja kao što je ‘Freshhh’. Ono zapravo donosi obostranu korist – i studentima i tvrtkama.

20. travanj 2024 07:35