Znanja
StoryEditor

Mogu li interne edukacije ostvariti kvalitetu eksternih edukacija?

27. Rujan 2012.
Piše:
lider.media

U sklopu Tjedna cjeloživotnog učenja u organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje odraslih, portal EduCentar i Veleučilište VERN‘ organizirali su okrugli stol na temu ‘Mogu li interne edukacije ostvariti kvalitetu eksternih edukacija i obratno?‘.

Na okruglom stolu sudjelovali su voditelji odjela za upravljanje ljudskim resursima hrvatskih tvrtki, te predstavnici škola i obrazovnih ustanova Marta Račić, voditeljica VERN‘ Akademije, Katarina Cindrić, direktorica škole stranih jezika Prospero, Gordana Matković, direktorica EducaMixa, agencije specijalizirane za poslovnu edukaciju, Nela Bučević, direktorica Odjela ljudskih resursa METRO Cash&Carry, Mirna Rotim, direktorica Odjela za upravljanje ljudskim potencijalima, APIS IT i Rebeka Vujasinović, stručni suradnik za upravljanje ljudskih potencijalima, Triglav osiguranje.

- Interni treneri najbolje poznaju nedostatke i snage zaposlenika te je tako interna edukacija često najbolji izvor novih znanja. No, eksterni treneri imaju širu, objektivnu percepciju organizacije i njenih zaposlenika. Dobar omjer internih i eksternih edukacija najbolje će doprinijeti organizaciji - rekla je Matković.Na okruglom stolu predstavljeni su rezultati Istraživanja o edukativnim potrebama i ponudi profesionalne edukacije u Republici Hrvatskoj koje su u suradnji proveli portali EduCentar i MojPosao na više od 500 posloprimaca i 50 poslodavaca.

Prema rezultatima istraživanja o edukativnim potrebama i ponudi profesionalne edukacije, svega trećina posloprimaca (34 posto) smatra da njihovo formalno obrazovanje daje dovoljno dobru podlogu za izvršavanje radnih zadatka, dok samo 10 posto njih smatra da je ta osnova odlična. Vrlo dobrom podlogom svoje je obrazovanje ocijenilo 26 posto, njih 34 posto dovoljnom, a 16 posto ispitanih tražitelja posla potpuno je nezadovoljno kvalitetom svog formalnog obrazovanja.

Većina poslodavaca smatra da formalno obrazovanje njihovih zaposlenika daje dobro podlogu za obavljanje posla (39 posto). Znanjem svojih zaposlenika nezadovoljno je 12 posto poslodavaca, a jednako toliko njih smatra da je znanje njihovih zaposlenika odlično. Znanje svojih zaposlenika vrlo dobrim ocjenjuje 16 posto poslodavaca, dok ga dovoljno dobrim smatra njih 21 posto. U odnosu na prošlu godinu, vidljivo je da poslodavci gube povjerenje u formalni sustav školovanja kao mjesto kvalitetne pripreme za tržište rada. U prošlogodišnjem istraživanju, svega 3 posto poslodavaca izjavilo je kako formalni sustav pruža nezadovoljavajuću razinu edukacije, dok ih je ove godine 12 posto.

U odnosu na prošlu godinu, kada je dodatnu edukaciju pohađalo 73 posto posloprimaca, ove godine dodatno se obrazovalo 68 posto ispitanika. Trećina ispitanika (32 posto) nikada nije pohađala dodatne edukacije. Rezultati istraživanja također su pokazali i da na odluku poslodavca o (ne)zapošljavanju snažno utječe podatak je li kandidat pohađao dodatnu edukaciju. Ta informacija snažno ili u određenoj mjeri utječe na čak 75 posto poslodavaca, dok 20 posto njih tvrdi da im dodatna edukacija ne igra ulogu prilikom zapošljavanja.

Većina poslodavaca (67 posto) smatra da je njihovim zaposlenicima prvenstveno potrebna edukacija iz područja komunikacijskih i prezentacijskih vještina. Interes za tim područjem kod posloprimaca je znatno manji – 42 posto njih izdvojilo je to područje kao jedno od onih za koja bi se dodatno educirali.Na drugom mjestu za poslodavce su specijalizirane prodajne vještine (55 posto) za koje je interes iskazalo tek 12 posto posloprimaca. Na trećem mjestu su strani jezici za koje 43 posto poslodavaca smatra da bi ih njihovi zaposlenici trebali usavršiti, dok isto smatra 46 posto posloprimaca. 

Uslijed gospodarske krize, 39 posto poslodavaca je i ove godine smanjilo financijska izdvajanja za edukaciju. No, prošle godine je taj postotak bio znatno veći, čak 62 posto.  Unatoč razvoju tehnologije, polovica ispitanika (52 posto) preferira fizičku naspram online nastave. Za 36 posto ispitanika oblik edukacije nije bitan, dok 11 posto preferira online edukaciju. Tek 1 posto ispitanika nije zainteresirano za edukaciju, u kakvom god obliku ona bila.

20. travanj 2024 06:54