Znanja
StoryEditor

Moj recept za lihvarenje banaka (1. dio)

05. Ožujak 2015.
Piše:
lider.media

Željko Brigljević poznat je u poslovnom svijetu kao osnivač tvrtke MakroMikro. Nekad je osmišljavao originalne radijske reklame kojima je htio potaknuti široke mase, a sada piše jednako originalne savjete za poslovni svijet. Nedavno je prodao svoj suvlasnički udjel i orijentirao se na poslove reciklaže u sklopu tvrtke MakroEko. Jedini je zastupnik njemačke tvrtke Hezomat u Hrvatskoj i bavi se zastupanjem peći na sječku, drobilicama za drvo te alternativnim energentom, drobljenim drvom/sječkom

Kako sâm kaže, sada više nema egzistencijalni nož pod grlom. Dobro zna kako je to kad čovjek odluči krenuti samostalno i otvori poduzeće, obrt ili OPG:

– Prije bilo kojega sretnog trenutka (kad uspije prodati proizvod ili uslugu i još to naplatiti!) uvjet mu je da ima žiro-račun. Tu se poduzetnik prvi put susreće s poslovnom bankom – objašnjava Željko Brigljević kako je došao na ideju da napiše vodič za poslovanje s bankama za poduzetnike.

Najveći kompliment dali su mu prijatelji bankari koje je zamolio za recenziju. Uz ogradu da to ne bi smjeli reći, mahom su mu priznavali da je vodič točan i vjerodostojan. Mi vam ovaj put donosimo prva dva savjeta od ukupno deset koja ćete moći pročitati u narednih pet dana.

 Lekcija 1.

Račun otvorite u manjoj banci od prve dvije

Pri samom osnivanju tvrtke poduzetnika već neke institucije (Fina) guraju u krilo najčešće velikih banaka kojima je novoosnovana tvrtka samo jedno nevažno slovo u knjizi koju ispisuju svakodnevno. Račun otvorite u manjoj banci od prve dvije. U toj banci upoznajte se sa svojim referentom i dajte mu do znanja da je on vama važan. Iako bi trebalo biti obrnuto, to će s vremenom, budete li uspješno poslovali, doći na svoje, no mnogo ćete brže od referenta dobiti partnera i upotrebljivu jedinku nego da se ponašate kao što se obično ponašaju Hrvati kad razmišljaju: ‘Pa on je tu zbog mene i tu je moj novac... trebao bi me više doživljavati.’ Takvo je razmišljanje ispravno, ali u zapadnim zemljama, i još dugo neće biti slučaj kod nas. Dakle, već na početku ponesite mu ‘znak pažnje’, pogotovo ako se bavite suvenirima, kolačima, modnom odjećom, izradom namještaja po mjeri... Bilo bi besmisleno donijeti vreću cementa ako ste graditelj ili radilicu ako ste autoservis, no i s tom djelatnošću ispišite poklon-bon na ime svojeg referenta pa da ispadne personalizirano, baš za njega. To možete napraviti već nakon prvoga uspješnog mjeseca ili uoči Božića.

Lekcija 2.

U tu banku stavite svoju i ušteđevinu svojih bližnjih

Tako ste pokazali da vjerujete u njih i da očekujete da oni vjeruju u vas. Taj novac katkad može poslužiti kao mnogo brži kolateral (bolje i brže nego nekretnine). Besmisleno je držati novac u nekoj ‘velikoj’ banci ... jer je ondje, kao, ‘sigurniji’. Tako razvodnjavate svoju ionako krhku snagu.

U petak donosimo lekcije pod nazivom Vježbajte uzimanje kredita kad vam još ne treba i Vaše vrijeme njima ne vrijedi ništa, a njihovo vi skupo plaćate.

19. travanj 2024 13:53