Znanja
StoryEditor

Motivacijsko pismo može otvoriti vrata nekog od američkih sveučilišta

07. Ožujak 2013.
Piše:
lider.media

Na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu treću godinu zaredom održani su Dani SAD-a u organizaciji Hrvatske studentske asocijacije i u suradnji s veleposlanstvom Sjedinjenih Američkih Država.

Ove godine moto je bio ‘Work, study, travel’ s namjerom približavanja američkih fakulteta i eventualnih praksi studentima. Na brojnim predavanjima i radionicama sudionici ovog projekta imali su priliku čuti više o hrvatskoj ekonomskoj politici u vrijeme krize i ući u svijet lobiranja primjenom američkih alata za promidžbu hrvatskih interesa u Europskoj uniji. Također, studenti su iz prve ruke mogli doznati više o američkom sustavu obrazovanja, mogućnostima stipendiranja te upisa na američka sveučilišta. Svrha je ovog projekta približiti SAD kao svjetsku gospodarsku i obrazovnu velesilu, razmotriti gospodarske odnose koje ima s Hrvatskom te upoznati sudionike o mogućnostima stipendiranja, dodatnog obrazovanja i rada u SAD-u. Na predavanjima su bili studenti te profesori i asistenti.

Start up na ‘američki’- Svake godine pokušavamo učiniti korak naprijed, pa smo ove proširili krug predavača i radionica. Nije bilo lako organizirati ovaj događaj jer je trebalo dosta toga uskladiti, ali na kraju je održan na visokoj razini. Dogovorili smo i suradnju s Lufthansom koja je omogućila studentima povoljnije karte kako bi im se olakšao eventualni odlazak u SAD na fakultet ili stručnu praksu koju mogu pronaći preko našeg partnera AIESEC-a. Ove smo se godine više okrenuli iskustvima studenata i profesora koji su studirali u SAD-u te tako pokušali približiti zainteresiranima što ih očekuje ako se odluče na taj veliki korak - rekla je Mieta Bobanović, voditeljica projekta Dani SAD-a.

Prvog dana studenti su imali priliku čuti predavanja koja nisu izravno povezana s odlaskom u SAD, već kako primijeniti američke načine na poslovanje u Hrvatskoj. Iznimno posjećeno bilo je predavanje Thomasa Johnstona, višeg ekonomskog službenika u američkom veleposlanstvu, koji je govorio o start upovima i kako funkcioniraju u njegovoj domovini. Studentima je to bilo iznimno zanimljivo jer mnogi od njih imaju ideje te su doznali kako ih pretočiti u pravi biznis. Ipak, najviše ih je zanimalo kako iz prve ruke izgleda studiranje preko ‘velike bare’.- Na predavanju Mirele Polgar iz Zone znanja studenti su mogli čuti mnogo zanimljivih informacija. Govorila je o ispitima koji se moraju položiti prije odlaska na studiranje, kako se za njih pripremiti i koliko na kraju stoje jer to je ono što studente najviše zanima. Nije se lako odlučiti na taj korak, a dosta njih izgubi entuzijazam i želju kada čuju koliko papirologije i novca treba utrošiti da bi se studiralo na američkim sveučilištima - dodala je Bobanović.

Uvjeti studiranja Studenti su bili jako zadovoljni informacijama koje su dobili i kod mnogih je to samo učvrstilo želju za odlaskom. Poticaj za odluku bilo je i predavanje Davora Filipovića koji je četiri semestra proveo na Fairleigh Dickinson Universityju u New Jerseyju zahvaljujući košarkaškoj stipendiji.

- Dugo sam se odupirao studiranju u SAD-u, ali nakon jednog treninga donio sam tu veliku odluku. Nisam pogriješio, ali treba biti spreman na odricanja. Iako je danas lakše komunicirati s prijateljima i rodbinom u Hrvatskoj, treba znati da oni neće uvijek biti tu kada zagusti. Također, treba se snaći u novoj sredini, no prijateljstva se lako sklapaju na fakultetu i u kampusima. To je iskustvo koje otvara nov pogled na svijet i svakomu komu se pruži prilika preporučujem da je zgrabi objeručke - rekao je na predavanju Filipović, koji je nakon povratka u Hrvatsku završio Ekonomski fakultet u Splitu, a danas je asistent na tom fakultetu.Najvažnije je pri upisu na američki fakultet, osim posjedovanja položenih ispita o poznavanju jezika, motivacijsko pismo. Kako ga napisati i koje su najčešće pogreške moglo se čuti od Jennifer Titanski-Hooper, koja je trenutačno doktorandica na Pennsylvania State Universityju, te od Anne Franceschi, Lucije Mamić, Frana Petrovčića i Benjamina Babića koji su radili i studirali u SAD-u.- Upozorili su nas na što treba paziti kad se pišu motivacijska pisma jer je to katkad presudno pri upisu na željeni fakultet. Pružili smo studentima priliku da pitaju ljude s iskustvom, a ne da o tome doznaju preko raznih foruma i stranica jer to se ne može mjeriti s iskustvom osoba koje su to prošle - rekla je Lada Rajković, koja ozbiljno razmišlja o studiranju u SAD-u.

Iskušati sreću U dva dana koliko su trajali Dani SAD-a studenti su se mogli upoznati i s manje poznatim fakultetima koju su uglavnom dostupniji hrvatskim studentima.

- Upozorili su nas da neki fakulteti teže internacionalizaciji i da ćemo se lakše upisati na neki od njih. Američki obrazovni sustav među najboljima je u svijetu i bilo koji fakultet pružit će vam vrhunsko obrazovanje. Prednost manjih fakulteta u odnosu na najpoznatije kao što su Harvard, Yale i Berkley jest niža školarina, ali i život u tim sredinama. Zbog toga su se mogle čuti preporuke studentima da se dobro raspitaju o fakultetima na koje bi išli jer se može uštedjeti novac, a dobiti vrhunsko znanje.Prema informacijama s predavanja, zanimanje za studiranje i odrađivanje prakse u SAD-u poraslo je 300 posto u posljednjih nekoliko godina. Sve više studenata želi iskušati sreću u inozemstvu, pogotovo jer su im zbog krize u Hrvatskoj mogućnosti ograničene.- Ono što sam čuo na Danima SAD-a razjasnilo mi je mnoge dileme u vezi s eventualnim odlaskom u SAD. Budući da ću u Hrvatskoj teško naći posao, razmišljam o odlasku na fakultet ili da barem potražim posao preko ljeta. Nije lako odlučiti se na taj korak, ali najgore je sjediti doma i ništa ne pokušavati. Ovako mogu steći iskustvo, vidjeti Ameriku i usavršiti engleski jezik. Odluka nije laka, ali nakon što se savjetujem s roditeljima i složim financijsku konstrukciju blizu sam odlasku u SAD - rekao nam je Igor, student treće godine Ekonomskog fakulteta, koji razmišlja o nastavku obrazovanja u SAD-u.Nakon dva dana predavanja i prenošenja iskustava mnogi su studenti bliži odlasku preko ‘bare’ u potrazi za obrazovanjem, ali i ljetnom praksom.

04. svibanj 2024 05:56