Znanja
StoryEditor

Multitasking niti je produktivan niti koristan

06. Veljača 2015.
Piše:
lider.media

Sjednete se za radni stol i počnete raditi svoj posao, a netko vas prekine i zatraži da napravite nešto sasvim drugo. Bez razmišljanja prekinete dosadašnji zadatak i prešaltate se na novi. Scenarij vam zvuči poznato?

No, sada imate dva zadatka koje radite istovremeno, usredotočenost se prebacuje s jednog na drugi… Kako se to odražava na vašu produktivnost? Istraživanja pokazuju - jako loše. Popularno to zovemo multitaskingom, no zapravo samo gubimo koncentraciju brzinskim mijenjanjem predmeta fokusa.

Nisu samo druge osobe one koje nas ometaju ili nam odvlače pažnju, vrlo često si to i sami radimo. Informacija  na internetu ili pristigli e-mail lako vas izbaci iz takta pa odlučite obaviti još neku stvar prije nego je onaj prvi zadatak završen.

Multitasking je postao životni stil, jedini način kako obaviti posao, no on je veliki protivnik produktivnosti. Čitanje mailova dok radite ili provjeravanje obavijesti na pametnom telefonu svakih par minuta dok obavljate neki komplicirani zadatak čini vam se kao sitnica, nešto što činite automatski i što vam ne smeta pri radu, ali ipak nije tako, čak i kad imate dojam da je upravo to najefikasniji način rada, jer sve stignete.

- Takav način rada može vas koštati gubitka i do 40 posto vremena kojeg imate za obaviti zadatak - smatra David Meyer, profesor psihologije koji je provodio istraživanja vezana uz multitasking i njegovu učinkovitost.

Multitasking vas iscrpljuje i umanjuje produktivnost, slažu se psiholozi koji su se bavili ovim pitanjima. No, u današnje vrijeme brzih informacija i tehnologije, nije tako jednostavno koncentrirati se samo na jednu stvar. Potrebne su sofisticirane strategije i psihološki trikovi kako bi se izbjegle distrakcije, no već znati prepoznati problem korak je prema naprijed.

24. travanj 2024 04:07