Znanja
StoryEditor

Muškarci u SAD-u su spremniji žrtvovati posao u korist privatnog života. Zašto je tome tako?

13. Svibanj 2015.
Piše:
lider.media

Analitička tvrtka EY u SAD-u je provela istraživanje o tome što su zaposlenici spremni žrtvovati kako bi postigli bolji balans između privatnog i poslovnog života.

Trećina ispitanika i ispitanica se složila kako u posljednjih pet godina postizanje tog balansa postaje sve teže. Međutim, istraživanje je u jednom segmentu iznenadilo. Naime, pokazalo je kako su muškarci spremniji mijenjati poslove (67 posto muškaraca u odnosu na 57 posto žena) i karijere (60% u odnosu na 52%) kako bi pomirili poslovne i obiteljske obveze. Također, 57 posto muškaraca u odnosu na 49 posto žena je izjavilo kako bi odbili mogućnost napredovanja iz istih razloga.

Ipak, brojke treba sagledati u kontekstu rodnih razlika na tržištu rada. Možda i možemo tvrditi kako polako dolazi do promjena u rodnim ulogama, ali na radnim mjestima i dalje ne vlada rodna jednakost. Dakako, istraživanje je pokazalo da su muškarci spremni žrtvovati više poslovnih prilika u korist privatnog života, ali je isto tako činjenica da imaju manje za izgubiti. Primjerice, ako žena odbije promaknuće zbog toga što se mora preseliti, bit će okarakterizirana kao ona kojoj je privatni život bitniji od karijere. Isto tako, muškarcima je lakše odbiti ponudu za promaknućem jer ih češće dobivaju.

- Zbog staklenog stropa, žene će rjeđe odbiti promaknuće jer im se čini da je to prilika koja će im se pružiti jednom u životu – objašnjava Karyn Twaronite iz EY-a.

Promjene u svijetu rada

Istraživanje pokazuje i da je balans sve teže postići. Naime, 40-satno radno vrijeme sve više postaje relikt nekih prošlih vremena. Također, rezultati ukazuju i da poslodavci nisu pretjerano svjesni tih tendencija. Naime, 67 posto ih smatra da njihovi zaposlenici održavaju izvrstan balans privatnog i poslovnog života.

27. travanj 2024 01:42