Znanja
StoryEditor

Najbolje ideje nastaju suradnjom, a ne inspiracijom pojedinaca

14. Siječanj 2015.
Piše:
lider.media

Kada razmišljamo o velikim inovacijama, prvo što instinktivno pomislimo je da su nastale u glavi jedne osobe. O procesu stvaranja neke ideje često razmišljamo kao o trenutku inspiracije, gotovo poput božanske intervencije.

No, velike ideje i izumi danas najčešće nisu produkti uma pojedinca, već su postignuti kolektivnim radom velike grupe ljudi.

Mnoge tvrtke tvrde kako žele biti inovativne, te da se njihov poslovni model temelji na stvaranju inovacija i zajedničkom radu svojih zaposlenika, no čine grešku jer odvajaju ta dva procesa.

Istraživanja sa  sveučilišta Tennessee pokazala su kako inovacija i suradnja nisu međusobno isključivi, već suprotno. Oni se međusobno nadopunjuju. Inovacije nastaju kroz zajednički brainstorming. Također, oni najuspješniji ne osluškuju samo mišljenja svoga tima, već osluškuju što se događa oko njih, upijaju informacija iz okoline, od suparnika,isto kao i od poslovnih partnera.

Baš takav koncept rada baziran na suradnji kako bi se razvile inovacije uvela je multinacionalna kompanija Procter & Gamble 2000.godine kada je tvrtku preuzeo A.G. Lafley. Taj koncept poznat je bio pod imenom „povezivanje i razvijanje“. Također, surađivali su i sa autsajderima. Jedan takav primjer je krpa za prašinu koja je zapela za oko izaslanicima P&G-a na putu u Japanu, te su otkupili prava na nju, a rezultat toga je bio jedan od njihovih najuspjelijih proizvoda. Krpa je prodana u preko 200 milijuna komada.

Današnji poslovni modeli više nego ikad ovise o kompleksnoj suradnji unutar tvrtke, kao i partnerstvom s drugim kompanijama. Budućnost će pripadati onima koji neće čekati trenutak inspiracije nekog genija, već će razvijati atmosferu i poslovne odnose koji objedinjuju snagu iz više izvora.

26. travanj 2024 13:07