Znanja
StoryEditor

Najstariji poslovni studentski list slavi dvadeseti rođendan

09. Travanj 2015.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Manager, najstariji studentski poslovni list, prije dvije godine postao je punoljetan, a ove godine zaokružuje dva desetljeća. Tom prilikom novinari lista u suradnji s Hrvatskom studentskom asocijacijom (HSA) te udrugama AIESEC-om Zagreb i Financijskim klubom s Ekonomskog fakulteta organiziraju konferenciju ‘Manager 20 – Youth Reshaping the Future‘ od 22. do 24. travnja 2015. na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

Osnovan 1995. u sklopu HSA-a kao jedan od glavnih projekata udruge, Manager izlazi redovito na Ekonomskom fakultetu te iz godine u godinu postaje sve popularniji i među studentima i među profesorima. Razlog njegova osnutka bio je, prije svega, informiranje studenata o gospodarskom životu, događajima na fakultetu i zabavnoj strani studiranja, ali i mogućnost da se zainteresirani studenti upoznaju s radom i stvaranjem lista čije je glavno obilježje duga tradicija izdavanja tijekom koje su ga uređivali i za njega pisali nekoć ambiciozni studenti, a danas uspješni poslovni ljudi.List izlazi u nakladi od 1500 primjeraka i sastoji se od tri glavne rubrike: ‘Gospodarstvo‘ pokriva događaje i vijesti vezane za gospodarski život u zemlji i inozemstvu, osvrte na poslovanja poduzeća te ostale teme iz ekonomije, rubrika ‘Fakultet‘ obuhvaća zbivanja na fakultetu, intervjue s profesorima, projekte studentskih udruga te ostale važne teme studentskog života, a ‘Lounge‘ je zabavan, opušteniji dio i obuhvaća zabavne sadržaje zanimljive studentima, koncerte, izložbe, filmove i slično.

Otvoren svima Manager se financira isključivo sponzorskim uplatama i donacijama o kojima ovisi izdavanje, a s obzirom na to da je udruga HSA neprofitna, list se distribuira besplatno na Ekonomskom fakultetu i sponzorima. Uz tiskano izdanje imaju internetsku stranicu pokrenutu 2005. na kojoj objavljuju i digitalno izdanje.Časopis uređuju isključivo studenti i sami pronalaze novac za izdavanje broja. Redakcija trenutačno ima osamnaest studenata, većinom s Ekonomskog fakulteta, a glavni su stup lista glavna urednica Katarina Belić, urednica rubrike ‘Gospodarstvo‘ Ivana Đilas, urednica rubrike ‘Fakultet‘ Nikolina Bujdo te urednica ‘Loungea‘ Katarina Gučanin-Gazibarić. Važnu funkciju u timu imaju i poslovni direktor, koji je zadužen za pribavljanje financijskih sredstava i promociju časopisa, kao i tehnički direktor, čiji su zadaci uglavnom vezani uz održavanje mrežne stranice i društvene mreže. – Kroz našu redakciju prošli su studenti s gotovo svih fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Najviše zainteresiranih upita primamo s Fakulteta političkih znanosti, Filozofskog fakulteta i Hrvatskih studija. Svi zainteresirani studenti mogu se cijele godine prijaviti na službenu e-adresu slanjem motivacijskog pisma i životopisa pa ih uredništvo na temelju toga može pozvati na pristupni razgovor. Službenu regrutaciju udruga provodi u studenome i ožujku, kad se također budući novinari mogu prijaviti za rad u Manageru – govori Katarina koja je uredničku ulogu preuzela prije dvadesetak dana.

Više od novina Njezin je zadatak voditi redakciju prema ostvarenju zadanih ciljeva s početka akademske godine. S ostatkom uredništva sudjeluje u svim fazama kreiranja novog broja,  od razvoja koncepta do dogovora s tiskarom. Također, njezina je zadaća pribaviti novac za tiskanje broja, ali i motivacija novinara.– Za volontiranje u bilo kojoj studentskoj udruzi treba uložiti slobodno vrijeme koje uz predavanja i učenje treba znati dobro organizirati. Manager je specifičan jer svojim novinarima nudi priliku da besplatno sudjeluju na raznim konferencijama i predavanjima od kojih cijeli tim ima koristi. Vrlo je važno osluškivati želje svoga tima i pokušati organizirati što više aktivnosti, posjeta poduzećima i redakcija izvan okvira novinarskog  rada. Bivša glavna urednica Nikolina Bujdo pokrenula je organizaciju radionica namijenjenih dodatnom obrazovanju redakcije i svih zainteresiranih studenata sa Sveučilišta. Voljela bih nastaviti u tom smjeru – ističe Katarina.Svaka urednica oblikuje svoju rubriku prema svojim sklonostima, a teme moraju biti aktualne i zanimljive i studentima i profesorima, koji su njihovi vjerni čitatelji. Zadnje glavne urednice Maja Has i Nikolina Bujdo napominju kako su  Manager oduvijek gradile kao priču i davale časopisu svoju osobnost, ali i osobnost Ekonomskog fakulteta.– Svaki je početak novog broja težak: pronaći inspiraciju, teme koje će studenti i profesori čitati sa zanimanjem, pronaći onaj ekonomski duh koji ćemo pretočiti u članke. I koliko nam je svaki početak bio težak, toliko nam je svaki novi broj budio radost i veselje i postajao uspjeh. Jer Manager i jest uspjeh nas studenata, prijašnjih naraštaja i cijelog Ekonomskog fakulteta – ističu bivše urednice.

Suradnja s gospodarstvom Dosad su imali mnogo tema i intervjua s hrvatskim političarima i poduzetnicima, poput teme o odljevu mozgova i mogućim Vladinim rješenjima ili, primjerice, intervjua s popularnim poduzetnikom i investitorom Sašom Cvetojevićem s kojim su razgovarali o startupovima.– Poduzetnici i političari rado pristaju na intervjue za naš časopis. U pitanjima pokušavamo izvući što više savjeta za rad u realnom sektoru koji nas ekonomiste očekuje nakon završetka studija. U sklopu mnogih suradnji koje smo ostvarili u ovih dvadeset godina stvaramo Manager kao prepoznatljivo ime među stručnjacima s raznih područja. Htjela bih ovim putem zahvaliti svim profesorima s Ekonomskog fakulteta koji podupiru naš rad i vrlo rado daju razne analize za naš časopis – govori Katarina. Tijekom posljednjih godina rada Manager je surađivao s mnogima, ne samo na akademskom nego i na gospodarskom planu, primjerice s ekipom Televizije Student Fakulteta političkih znanosti Zagreb, Hrvatskim katoličkim sveučilištem, popularnim internetskim portalom Srednja.hr, sajmom knjiga Interliber, sajmom stipendija, reklamnom agencijom Imago, agencijom specijaliziranom za digitalni marketing Ad pulse. Surađivao je i s mnogim financijskim partnerima kao što su Zagrebačka banka, AZ osiguranje, Henkel, Privredna banka Zagreb,  Oriflame, T-Mobile, Vipnet, Atlantic Grupa, Toblerone, Jamnica, Kozmo i drugi. Za svoj rad i doprinos akademskoj zajednici nagrađen je i Posebnom rektorovom nagradom za akademsku godinu 2012./2013.

02. svibanj 2024 12:16