Znanja
StoryEditor

Nanobit je hrvatski izvoznik koji ove godine očekuje 19 milijuna kuna dobiti

18. Lipanj 2015.
Piše:
lider.media

Na Startup srijedi koja je održana na Veleučilištu VERN‘ gostovao je Alan Sumina, EY poduzetnik godine i suosnivač tvrtke Nanobit za proizvodnju mobilnih igara, koja je zahvaljujući odvažnosti, stručnom znanju i inovativnosti svojih osnivača postala regionalni lider u ovom brzorastućem IT segmentu.

- Tvrtku smo pokrenuli prije šest godina i tada smo na tržište izbacili prvu aplikaciju za mobilne telefone, za mršavljenje, s kojom smo zaradili oko milijun dolara, a danas na tržištu imamo plasirano oko 20 igara. U prošloj smo godini ostvarili 24 milijuna kuna prihoda i 12 milijuna dobiti, a ove godine očekujemo oko 44 milijuna kuna prihoda i dobit od oko 19 milijuna, istaknuo je suosnivač Nanobita Alan Sumina.

Sumina je naglasio kako njihovi analitički podaci donekle razbijaju uvjerenja o igračima video igara.

- Igrice na mobitelima ne igraju većinom muškarci, kako se najčešće misli. Među našim potrošačima čak je 90 posto žena i to u dobi od 18 do 44 godine. I to je naša ciljana publika.

Istaknuo je kako je američko tržište, odnosno englesko govorno područje i dalje najveće tržište za plasman video igara, a dobre prilike pružaju i njemačko te španjolsko govorno područje. Za najbrže rastuće svjetsko tržište, ono azijsko, rekao je kako pruža velike mogućnosti, ali se za njega potrebno puno bolje pripremiti, jer potrošači u Aziji žele potpuno drugačije igre od onih u ostatku svijeta.

Veliki interes za pozitivne poduzetničke priče iskazalo je i stotinjak sudionika koje je među ostalim zanimalo kako gaming tvrtka pronalazi stručnjake u Hrvatskoj, kako zadržavaju svoje stručnjake nakon ulaska Hrvatske u EU, te jesu li velike globalne kompanije pokazale interes za Nanobit.

- U Hrvatskoj nemamo školovanih stručnjaka za gaming, pa stoga svi naši zaposlenici prolaze in-house edukaciju. Ulazak Hrvatske u EU nije utjecao na fluktuaciju naših zaposlenika, jer je ovo perspektivna i brzorastuća djelatnost, a kvalitetne proizvode izvozimo na svjetsko tržište. Netipično za IT sektor, u našem timu od 60 ljudi radi oko 30 posto žena.

Istaknuo je da su dobili neke strane ponude za preuzimanje, pa čak i preseljenje tvrtke, ali o tome trenutno ne razmišljaju i žele ostati poslovati u Hrvatskoj.

27. travanj 2024 01:05