Znanja
StoryEditor

Napravi poslovni plan, probudi svoj poduzetnički duh

17. Siječanj 2013.
Piše:
lider.media

Jedna od najistaknutijih studentskih udruga u Hrvatskoj, eSTUDENT, osmi put zaredom organizira natjecanje Business Plan Contest.

Riječ je o studentskom natjecanju u pisanju poslovnih planova, koje je započeto prema uzoru na slična natjecanja koja organiziraju vodeća svjetska sveučilišta poput Harvard Business Schoola. BPC je jedino poduzetničko natjecanje za studente tog tipa u Hrvatskoj, a odvija se pod pokroviteljstvom predsjednika Ive Josipovića.Natjecanje je otvoreno za sve studente iz Hrvatske te je počelo 16. siječnja u 15 sati na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a prijave za natjecanje traju do 31. siječnja 2013. godine. Svi studenti pozvani su na otvaranje, na kojem su se predstavili žiri, mentori, voditeljice Ivana Vučemil i Ida Vukšić te prošlogodišnji natjecatelji, koji su govorili o svojim iskustvima s natjecanja i postignućima nakon njega. Tijekom natjecanja održavat će se brojne radionice i predavanja, koje će držati vodeći hrvatski poduzetnici i profesori. Prošle godine u sklopu projekta BPC sudjelovali su poduzetnici poput Emila Tedeschija, Borislava Škegre, Hrvoja Prpića, Saše Šarunića, Saše Cvetojevića, Ivana Milolože, Jeffreyja Treichela i Saše Grozdanića. Nakon ovogodišnjega svečanog otvaranja natjecanja održat će se i prvo u nizu predavanja, gdje će Kristina Gaća iz Hrvatskih izvoznika i Hrvoje Bujas iz CISEx-a studentima približiti temu ‘Što poduzeti kada imate ideju?’

Zašto se prijaviti Razloga za prijavu na ovogodišnje natjecanje je pregršt. BPC pruža studentima mogućnost da svoju poslovnu ideju, uz pomoć stručnih predavača, pretoče u poslovni plan. S obzirom na to da je natjecanje edukativno, njegov je cilj probuditi poduzetnički duh među mladim, perspektivnim i obrazovanim ljudima te motivirati kreativne pojedince s inovativnim idejama da samostalno krenu u poduzetničke vode. Putem ovog projekta studenti dolaze u kontakt s brojnim investitorima i poslovnim partnerima kako bi se njihov poslovni plan realizirao te kako bi posao iz snova o kojem su sanjali postao stvarnost. Razlog za optimizam organizatorima pruža i činjenica da se iz godine u godinu na natjecanje priključuju studenti s raznih fakulteta iz sve više hrvatskih gradova. Na prošlogodišnje natjecanje prijavila su se 483 studenta s 52 fakulteta i visokih škola iz Hrvatske.

Organizatori očekuju da će ove godine, kao i prošle, na natjecanju sudjelovati 500-tinjak sudionika s još kvalitetnijim poslovnim planovima. - Ove godine nadamo se još boljim idejama i poslovnim planovima kako bi se što više projekata i timova istaknulo na BPC-u i kako bi BPC bio prvi korak prema njihovom uspjehu. Želim naglasiti da nije bitno zna li student pisati poslovni plan na početku, već je važnije da posjeduje jedinstvenu ideju. Upravo su radionice namijenjene studentima sa svrhom podučavanja kako iz sirove ideje napisati dobar poslovni plan - izjavila je Ivana Vučemil, voditeljica tima BPC.

I znanje i nagrade Pobjednike natjecanja očekuju i bogate nagrade. Za prva tri mjesta na natjecanju sudionici će dobiti novčane nagrade, čiji će iznosi ovisiti o osvojenom mjestu. Ovisno o struci pobjednika pružit će im se i mogućnost prakse u renomiranim domaćim poduzećima, a od ove godine pobjednik natjecanja postat će i član Zagrebačkog inkubatora poduzetništva, gdje će dobiti priliku razvijati svoju ideju i planirati pokretanje vlastitoga poduzeća. Prva tri finalista sa stvarnim poslovnim projektima moći će ući u start program savjetovanja za pokretanje startup tvrtki Uni Zagreb, koji provodi sveučilišni Centar za istraživanje, razvoj i transfer tehnologije, a organizatori su pripremili i nagrade iznenađenja. 

Osim novčanih nagrada, BPC studentima nudi nova iskustva i korisna praktična saznanja koja će im pomoći u daljnjem profesionalnom razvoju. Tu prije svega treba istaknuti vještinu poduzetničkog razmišljanja, timski rad, poticanje kreativnosti, stvaranje mreže kontakata te implementaciju teoretskog znanja u praksi. Važnost projekta BPC prepoznali su i poslovni anđeli, odnosno poduzetnici koji financiraju startup projekte na način da ulaze u vlasnički udio i pružaju pomoć pri daljem razvoju i komercijalizaciji projekta. U suradnji s timom BPC svake godine putem tog natjecanja poslovni anđeli pronalaze potencijalne poduzetnike u čiji projekt ulažu određena sredstva. U povijesti natjecanja nastale su tri poslovne ideje koje su uspješno realizirane na tržištu.- Na BPC-u, osvojivši drugo mjesto, dobili smo svoju kartu za ulazak u svijet poduzetništva, uz novčani iznos predstavljeni smo i investitorima te su nam otvorena nova vrata i poznanstva, a dobili smo i priliku sudjelovati na Startup weekendu, rekla je Nikolina Radilović, članica drugoplasiranog tima prošlogodišnjeg natjecanja. Tim BPC surađuje i s Hrvatskom mrežom poslovnih anđela CRANE, koja je zajedno s BICRO-om i eAlumnijem uložila 200 tisuća kuna u pobjednički tim Entrio 2011. godine.

Tri faze natjecanja Natjecanje će biti podijeljeno u tri faze. U prvoj fazi će se kroz održavanje promocije i prezentacija na različitim fakultetima studente upoznati s pravilima natjecanja. U tom razdoblju svi zainteresirani mogu saznati detalje o prijavama, pravilima natjecanja i nagradama. Krajnji rok za prijave studenata je 31. siječnja 2013. kada će, usporedno s prijavama, trebati predati i osnovne smjernice svoje ideje i plana. U roku od deset dana stručni žiri, koji će se sastojati od profesora i osoba iz svijeta poduzetništva, odabrat će 25 timova koji ulaze u drugu fazu natjecanja. Druga faza sastoji se od predavanja i radionica tijekom kojih će razni profesori i poduzetnici iz najuspješnijih hrvatskih tvrtki pomoći studentima da što kvalitetnije napišu svoj poslovni plan i razrade bitne teme. 

U treću fazu ući će 10 finalnih timova koji će dobiti stručnog mentora iz krugova poduzetništva i profesora kako bi im svojim savjetima i uputama pomogli u doradi plana. U istom razdoblju bit će održane još dvije radionice, a 15. travnja 2013. studenti će predati svoje finalne poslovne planove. Završna ceremonija i prezentacija najboljih planova pred žirijem održat će se 24. travnja 2013., a žiri će odlučiti koja su tri tima najbolja.

25. travanj 2024 11:37