Znanja
StoryEditor

Ne možemo očekivati pad cijena kukuruza i sojine sačme

11. Rujan 2015.

Prošli je vikend u Americi i Kanadi bio dugi vikend , slavio se Labor day, te se u ponedjeljak nije radilo. Iako su se cijene na Chicagu u petak nešto i korigirale nitko se preko dugog vikenda nije htio zamarati manjim promjenama na tržištu.

Započela je žetva u Americi, farmeri se žure ubrati što više kukuruza i ponešto sojinog zrna. Vremenska prognoza za USA je odlična, stoga su kombajni već na poljima u Illinois-u.

Prema izvještajima ne možemo očekivati dodatno slabljenje cijene američkog kukuruza. Istovremeno očekuju se slabiji urodi ove kulture u Brazilu i Argentini što bi moglo potaknuti porast cijena.

Ovogodišnji usjevi sojinog zrna sve bolje izgledaju kako se bližimo žetvi. U prvoj polovini ove godine Kina je kupila nešto više od 8 milijuna mt američkog sojinog zrna što je čak 14 % manje nego u istom razdoblju prošle godine. Svakako će biti teško doseći ukupnu prošlogodišnju brojku od 31 milijun mt američkog sojinog zrna izvezenog u Kinu.

Cijela situacija će se iskristalizirati u narednim mjesecima ovisno o financijskim problemima koji su zatekli Kinu.

U narednim tjednima nije za očekivati daljnji pad cijena sojinog zrna i sojine sačme. Svi će biti usredotočeni na žetvu stoga bi cijene sojine sačme i zrna mogle porasti.

Na domaćem tržištu sve se konačno pokrenulo nakon ljeta. Sojine sačme ima napretek , u Rijeci i u Kopru, a kupaca sve manje.

U posljednjih godinu dana pojavljuju se firme koje nude sojinu sačmu po dampinškim što mnoge iznenađuje obzirom da svi u branši, trgovci, brokeri, potrošači prate kretanje cijena na svjetskim robnim burzama.

Neke cijene su niže čak i do 20% od trenutne tržišne cijene i čak 10 % niže od najniže cijene sojine sačme u 2014.i 2015.godini.

Kako novo osnovanim j.d.o.o. i d.o.o. firmama tako nešto polazi za rukom velika je zagonetka za sve nas koji smo u ovom poslu dulji niz godina! Nevjerojatno je da novopečene firme diljem Hrvatske nude konkurentnije spot cijene od najvećih svjetskih dobavljača sojine sačme u Europi.

Ovom tematikom trebali bi se pozabaviti nadležni , a to su Porezna uprava i Ministarstvo financija.

Kako narod voli reći, neka svatko radi svoj posao!

24. travanj 2024 06:36