Znanja
StoryEditor

Neodgovaranje na prijave kandidata za posao stvara obostranu "štetu"

17. Travanj 2015.
Piše:
lider.media

Portal MojPosao najavio je kako pokreće inicijativu pod nazivom "MojPoslodavac" kojom želi osvijestiti važnost odgovornog i uvažavajućeg odnosa izmedju poslodavaca i tražitelja posla, a najavljuje i kako će u skoroj budućnosti objaviti listu poslodavaca koji poštuju svoje kandidate i daju im pravovremene povratne informacije.

Poslodavci se pozivaju na profesionalni pristup u procesu zapošljavanja i davanje povratne informacije na prijave kandidata, dok se sve posloprimce savjetuje na usmjereno slanje prijava koje zadovoljavaju uvjete određenog natječaja.

Biti prepoznat kao odgovoran poslodavac direktno utječe na prodajne rezultate tvrtke i zadovoljstvo zaposlenika. Percepcija javnosti ovisi i o odnosu prema kandidatima koji su zainteresirani za rad u određenoj tvrtki, stoga je bitno naglasiti da:

- 53 posto ispitanika se više neće prijavljivati na natječaje tvrtke od koje nisu primili odgovor na poslanu prijavu- 52 posto ispitanika ćenegativno pričati o poslodavcu od kojeg nisu primili odgovor- 49 posto ispitanika savjetovat će svoje prijatelje da se ne prijavljuju na natječaj tvrtke od koje nisu primili odgovor- 33 posto ispitanika će na društvenim mrežama negativno komentirati tvrtku od koje nisu primili povratnu informaciju

 Iz navedenog se može zaključiti da neodgovaranje na prijave kandidata stvara obostranu ‘štetu‘ – poslodavci ugrožavaju svoju reputaciju i kredibilitet među tražiteljima posla, ali i potrošačima, dok tražitelji posla gube nadu što im otežava daljnje traženje posla.  

Unazad dvije godine, MojPosao provodi anketu za ocjenu svakog objavljenog oglasa te poziva sve tražitelje posla na kontinuirano i iskreno ocjenjivanje oglasa. Ujedno, prema podacima portala, poslodavci sve više uviđaju važnost odgovaranja na prijave - udio oglasa s povratnom informacijom poslodavaca na prikupljene prijave je u porastu.

MojPosao ima u planu daljnji razvoj inicijative te će kontinuirano mjeriti odgovornost na tržištu rada kako bi u skoroj budućnosti objavio listu poslodavaca koji poštuju svoje kandidate i daju im pravovremene povratne informacije.

19. travanj 2024 19:23