Znanja
StoryEditor

Nepovjerenje prema nadređenima glavni je razlog davanja otkaza

04. Srpanj 2014.
Piše:
lider.media

Želite li zbog nadređenih dati otkaz? Ako je odgovor da, niste u tome sami.

Prema rezultatima istraživanja stranice za traženje posla staffbay.org, koje je obuhvatilo 15 000 ljudi u potrazi za poslom, 87,2 posto ispitanika izjavilo je kako želi dati otkaz na postojećem poslu. Razlog je, za 52,6 posto ispitanika, nepovjerenje prema nadređenom.

- Ovo istraživanje pokazuje problem na relaciji zaposlenik – nadređeni. Jako velik broj ispitanika koje je naše istraživanje obuhvatilo smatra da njihove nadređene nije briga za njih ili njihovu karijeru. Ostali smatraju da ih se uopće ne cijeni. – izjavio je Tony Wilmot, suosnivač stranice staffbay.org.

Rezultati ovog istraživanja slažu se s nalazima Gallupovog istraživanja koje tvrdi da 52 posto zaposlenika nije angažirano oko svog posla, a 18 posto u potpunosti isključeno. Gallup sugerira da je razlog tomu ignoriranje uspjeha zaposlenika i fokusiranje na neuspjehe od strane nadređenih.

Vođenje tima zaposlenika nije lak zadatak. Mnogo je razloga zbog kojih zaposlenici izgube povjerenje u nadređene – skrivene agende, arogancija, sebičnost, nedosljedna ponašanja ili manjak hrabrosti.

Leigh Steere, suosnivačica tvrtke Managing People Better koja je fokusirana na rodne i dobne razlike u stilovima vodstva, tvrdi da se dobro ili loše vodstvo obično svodi na dva tipa ponašanja.- Naša je tvrtka provela brojna istraživanja na temu dobrog ili lošeg vodstva, stoga smo izolirali specifična ponašanja koja povezuju dobre lidere. Uspješnim liderima zajedničke su dvije vještine – mogućnost stvaranja odnosa i zahtjevnost – te dobro znaju kada se koristiti kojom od te dvije. Mogućnost povezivanja uključuje ponašanja kao što su razgovor, postavljanje pitanja, slušanje, obučavanje ili ohrabrivanje, dok zahtjevnost podrazumijeva postavljanje očekivanje, fokusiranje na ciljeve, stremljenje izvrsnosti, držanje pod kontrolom i nošenje s problemima. – kaže ona.

Što, dakle, možete napraviti kako biste zadržali zaposlenike?

Latoya Morris, CEO tvrtke Integrity Consulting and Events, daje odgovor na to pitanje. Ona tvrdi da morate znati više od puke činjenice tko obavlja koji posao. Upoznajte zaposlenike i dopustite da oni upoznaju vas. To možete postići tako da zakazujete jedan-na-jedan sastanke sa zaposlenicima. Isto tako, ponašajte se etično i vjerodostojno.- Budite iskreni, držite se svojih riječi i ispunite očekivanja. Zauzmite se za ljude koji za vas rade. Omogućite ima pristup znanjima i vještinama koja su im potrebna. Odnos s zaposlenicima ubrzo će se pretvoriti u odnos pun povjerenja i poštovanja. – zaključuje Morris.

06. svibanj 2024 15:12