Znanja
StoryEditor

Nova poslovna politika: Na mreži na poslu

26. Prosinac 2014.

Iako baš i nije preporučljivo na poslu posjećivati društvene mreže, takva poslovna politika mogla bi se promijeniti.

Facebook, primjerice, izrađuje novu internetsku stranicu Facebook at Work kako bi za svojih 1,35 milijardi korisnika omogućio odvajanje privatnog od poslovnog. Stranica se neće znatnije razlikovati od uobičajenog Facebooka, a korisnicima će ponuditi poslovno povezivanje tvrtke, chat i suradnju s kolegama na poslu. Zaposlenici u Facebooku već godinama se koriste takvim načinom poslovnog povezivanja unutar svoje tvrtke. Na Facebooku je sada uvjeriti internetske stručnjake i rukovoditelje tvrtki da je takav način poslovnog povezivanja vrlo prihvatljiv jer je siguran i koristan za njihov rad. Time Facebook ulazi na područje velikih igrača u poslovnim društvenim mrežama poput LinkedIn Corpa, Microsoft Corpa i Google Inca.  

Mnogi poslovnjaci ne žele da njihovi zaposlenici miješaju osobni i poslovni život, unatoč sve većem ulaženju društvenih mreža u poslovno. Pri tome najvažnije je riješiti ono što ih najviše zabrinjava: privatnost korisnika. Ipak, promatrači prepoznaju korist od ulaska Facebooka u poslovni svijet ocjenjujući da je to velik korak za industriju koja je i sama pokušavala provesti nešto slično. No odustajalo se vrlo brzo od socijalnih alata iako je u njih bilo uloženo mnogo vremena i novca.  Prema Sameeru Patelu, višem potpredsjedniku i glavnom direktoru za suradnju i društveni softver tvrtke SAP, tržište socijalnog poslovanja podijeljeno je u dva smjera upotrebe. U jednom su socijalni feedovi i brze poruke kao lagani komunikacijski softver, a u drugom duboke poslovne aplikacije koje obuhvaćaju ljudske resurse, customer relationship management (CRM) i lanac opskrbe kao temeljne funkcionalnosti. Prihvaćanje tih pristupa, tvrdi, ovisi o sve većem shvaćanju tvrtki i zaposlenika da je riječ o dva nadopunjujuća svojstva. Ali s obzirom na to da će Facebook ponuditi lagane alate i poznato korisničko okruženje u novom poslovnom svijetu, to bi moglo potvrditi polarizaciju.  

Za sada nije još jasno do kuda Facebook misli ići u praćenju Googlea na tom tržištu, veli Rob Koplowitz, potpredsjednik i glavni analitičar Forrestera. Smatra, međutim, da se može nadmetati s Chatterom, IBM Connectionsom, Yammerom, Cisco Jabberom ili Lyncom. Ističe da ljudi vole Facebook, što bi moglo smanjiti jaz između korisnika kao zaposlenika i klijenata te bi sve moglo odvesti do nove razine poslovanja. Ulazak Facebooka u poslovnu socijalnu mrežu povećat će njegovu ukupnu vrijednost i utjecati na uobičajeno shvaćanje radnog vremena. Uspiju li u nakani, za Patela će to biti najčišći primjer uspješne konzumerizacije IT-ja. Facebook je jedino mjesto koje objedinjuje digitalni život i koje će možda mnogo utjecati na shvaćanje rada i osobnog života, iako tinejdžeri i mladi gube zanimanje za nj.   

Kritičari, pak, najviše ističu činjenicu da Facebook nije dopušten na mnogim radnim mjestima i da njegovi alati nisu povezani s poslovnim okruženjem. Primjerice, u financijskoj djelatnosti izrazito je zabranjeno zbog sigurnosti i produktivnosti korištenje Facebookom i osobnim e-mailovima. Neće lako direktori dati pristup podacima o unutarnjim stvarima poduzeća tvrtki koja je postala imperij koristeći se osobnim podacima korisnika. Već je zbog toga i bio prozivan, jer su mnoge tvrtke iznimno osjetljive na korištenje, pohranu i upotrebu podataka. Osim toga tvrtke već imaju izgrađene sustave, tvrde kritičari, koji se neće moći povezati s Facebookom, navodeći pri tome Wall Street. Tamo postoji terminal Bloomberg s osobinama chata preko kojeg trgovci prodaju i kupuju, a koji tvrtke plaćaju više od 20.000 dolara na godinu. S obzirom na to da ti chat roomsi postoje već godinama, teško da će se ta povezanost moći samo tako prekinuti.

24. travanj 2024 19:12