Znanja

O europskim integracijama učit će se u Bjelovaru i Karlovcu

Kata Pranić

Hrvatski studenti od listopada ove godine imaju mogućnost studirati na međunarodnom interdisciplinaronom sveučilištu Alma Mater Europaea (AME) kojemu je sjedište u Salzburgu u Austriji, a europski centar u Mariboru u Sloveniji.

Sveučilišne jedinice novog studija otvorene su u Bjelovaru i Karlovcu, a primit će stotinu studenata .- na diplomske studije europskih integracija i projektnog menadžmenta. Nastava će se održavati vikendom; petkom poslijepodne i subotom prijepodne. Studenti će dobivati zadatke koje će tijekom tjedna raditi individualno od osam do 15 sati i to prema vlastitom rasporedu. Oko 70 posto predavanja bit će u Hrvatskoj, 10 posto u Mariboru, a ostalih 20 posto je rad s profesorom preko iPad računala i putovanje u Bruxelless.
Sveučilište AME osnovala je Europska akademija znanosti i umjetnosti (European Academy of Sciences and Arts), međunarodna akademska organizacija čijih se 1500 znanstvenika i umjetnika, među kojima je 29 Nobelovaca, putem različitih publikacija i simpozija bavi pitanjima s kojima se suočavaju suvremena Europa i svijet.
Akademija, čiji je predsjednik Felix Unger, austrijski kirurg koji je prvi u Europi obavio transplantaciju srca, osnovana je 1990. godine u Salzburgu i neprofitna je i ideološki i politički neovisna institucija. Ime Alma Mater Europaea proizašlo je iz europske humanističkih tradicije, a diplomanti sveučilišta cijenjeni su na tržištu rada. Čak njih 96 posto zaposlilo se u roku od samo dva mjeseca nakon što su diplomirali. 

Poslijediplomski programi Drugi naziv AME je Europaean University of Leadership, Europsko sveučilište za vodstvo kojemu je rektor njemački politolog Werner Weidenfeld, a prorektor Ludvik Toplak, slovenski pravnik i diplomat. Vodstvo Sveučilišta odlučilo je da će djelovati u većim gradovima u EU pa sve do Crnog mora (podunavska regija) kojoj će centar biti u Mariboru. 
Nastava se održava na engleskom, njemačkom i španjolskom, a diplomanti i kad napuste studentske klupe ostaju povezani s Alma Mater Europaea s predavačima i vodećim intelektualcima sudjelovanjem na međunarodnom simpoziju. AME povezana je u međunarodnu mrežu sveučilišta putem ugovora o suradnji, a djelovanje sveučilišta utemeljeno je na načelima: Wissenschaft, Wirtschaft, Wirken – znanost, gospodarstvo, učinak.
Posebnost Alma Mater Europaea je što obrazuje kadar deficitaran na tržištu rada, a omogućuje studij na sva tri bolonjska stupnja u području medicine, humanističkih znanosti, umjetnosti, prirodnih znanosti, prava i ekonomije, tehnologije, poslovni studij i teologiju.
– European Business Studies na koji će se ove godine upisati hrvatski studenti spremit će ih za rad u europskim institucijama po Europi, za rad u državnoj upravi u Hrvatskoj, te za rad u poduzećima u Hrvatskoj i inozemstvu. Pola od 96 posto diplomanta Alma Mater Europaea zaposlilo se u roku od dva mjeseca nakon diplome, radi se o statistici za preddiplomski studij, u javnoj upravi, većinom u ministarstvima, a ostali u privatnim poduzećima. Većina ih je zaposlenih u Sloveniji, a neki su u Austriji. Neki vode i svoja privatna poduzeća. Diplomski studij – Europski poslovni studij sad se izvodi drugu godinu zaredom i ove godine diplomirat će prvih 50 studenata – kaže Jurij Toplak, voditelj programa Europskih poslovnih studija na AME, izvanredni profesor ustavnog prava na Sveučilištu u Mariboru i jedan od vodećih europskih eksperta za izborno pravo.
Toplak je 12 godina bio član Državnog izbornog povjerenstva Slovenije, radio je za EU, OSCE, UNDP, Vijeće Europe, različite vlade u SAD, Francuskoj, Finskoj, Rumunskoj, Latviji, Srbiji…
Prema njegovim riječima diplomanti AME cijenjeni su na tržištu rada jer imaju praktična znanja koja poslodavci traže. Osim te prednosti, profesori i studenti AME koriste nove tehnologije za predavanje i učenje čime je revolucionirana metodologija nastave.

Praktično znanje - Umjesto čitanja knjiga, studenti većinu znanja dobivaju kroz veliki broj praktičnih zadataka: learning by doing. Svaki tjedan samostalno ili u malim grupama rade zadatke. Jedan od razloga je što tržište rada izvrsno prihvaća diplomante AME je što dobivaju najnovija znanja. Ako danas znanstvenici dostignu nešto novo, to je preko najnovije tehnike dostupno već sutra, ali u hrvatske udžbenike će vjerovatno doći nakon deset ili više godina. Na AME svaki student i profesor ima iPad preko kojeg su im dostopna najnovija znanja – kaže Toplak, naglašavajući da je izbor sveučilišta vrlo važan jer svjetska statistika pokazuje da diplomanti nekih sveučilišta imaju više od 90 posto mogućnosti za zaposlenje odmah nakon diplome u odnosu na ostale koji u današnje vrijeme vrlo teško pronalaze posao.
Hrvatski studenti koji diplomiraju na studijima na AME moći će se natjecati za brojna radna mjesta u privatnom i javnom sektoru.
– Diplomanti europskih integracija savladat će organizaciju Europske unije i rad njezinih institucija te zahvaljujući tome biti tražen kadar za europske institucije u Hrvatskoj, u Bruxellessu i u drugim lokacijama. Dok će diplomanti projektnog menadžmenta pored vođenja projekata savladati i postupke traženja novca europskih fondova i biti traženi od privatnih poslodavaca – kaže Toplak.
Osigurana praksa Na AME ništa ne prepuštaju slučaju pa spremaju ugovor s kadrovskom agencijom koja će povezati poslodavce, posebno privatna poduzeća, u Europskoj uniji i diplomante.
-S europskim institucijama takav ugovor nemamo jer državne i europske institucije moraju birati zaposlene na otvorenim javnim natječajima, na kojim uzimaju najboljeg kandidata, a ne preko zatvorenih ugovora s nekim sveučilištem – kaže Toplak. Osim suvremenih uvjeta studiranja na AME, studentima je organizirana praksa u europskim institucijama i poduzećima koja će trajati od dva do šest mjeseci. Ta praksa za studente nije obvezatna, radi se izbornom predmetu umjesto kojeg student može birati i putovanje u Bruxelless i seminarski rad.
-Broj mjesta za praksu je ograničen i trenutačno razgovaramo s poduzećima i institucijama kako bismo mogli osigurati što više mjesta. Praksa se odrađuje na drugoj godini studija. Ustanova ili poduzeće koje nudi praksu samo odlučuje hoće li studentu platiti ili će mu pokriti troškove boravka – kaže Toplak.

Komentari

Komentirajte