Znanja
StoryEditor

Obrazovanje za budućnost traži najbolju tehnološku podršku

18. Lipanj 2015.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Veleučilište Baltazar Zaprešić, visokoškolska ustanova koja je dobila ime po poznatom hrvatskom povjesničaru, književnom povjesničaru, teologu i pravniku Baltazaru Adamu Krčeliću, 29. svibnja proslavilo je 14 godina uspješnog rada.

Tijekom tih godina na tom je veleučilištu izrađeno mnogo kvalitetnih projekata te diplomiralo 4349 studenata. Trenutačno na preddiplomskim i diplomskim studijima studira 2712 redovitih i izvanrednih studenata i danas su po broju studenata najveće među privatnim visokim učilištima u Hrvatskoj. I ne samo to; sportski su najuspješnije visoko učilište u Hrvatskoj – sportska udruga Baltazar prošle je akademske godine osvojila čak 47 trofeja na raznim sveučilišnim natjecanjima.

Veleučilište naglasak stavlja na stručno studiranje pa studenti već tijekom studija, na radionicama i seminarima, s ljudima iz struke rade na konkretnim projektima i uči ih se svim djelatnostima koje ih očekuju nakon fakulteta i na novome radnome mjestu. Studenti plaćaju godišnju školarinu od 17.000 kuna za dodiplomski stručni studij, odnosno 20.000 kuna za specijalistički diplomski stručni studij, uz razne mogućnosti otplate prilagođene mogućnostima studenata. A oni koji kontinuirano postižu odličan prosjek, imaju mogućnost povrata školarine. Sve te mlade umove kreira 57 profesora, 20 asistenata te još 42 nastavnika (vanjski suradnici). Profesori koji su zaposleni na Veleučilištu Baltazar redom su vrhunski stručnjaci i znanstvenici iz svojeg područja, a među njima je 30-ak doktora znanosti u najvišim nastavnim i znanstveno-nastavnim zvanjima; od predavača do akademika.

Jedinstveni programi

Da je riječ o kvalitetnoj nastavnoj djelatnosti u području visokog obrazovanja za poslovnu ekonomiju i menadžment, potvrđuje i certifikat ISO 9001. Nude jedinstvene i originalne programe koje su sastavili vrhunski ekonomski stručnjaci i znanstvenici, a licencirali Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta te Agencija za znanost i visoko obrazovanje. Uz to, prvo su veleučilište koje je uvelo jedinstvena usmjerenja Menadžment u kulturi i Komunikacijski menadžment. Uveli su i sustav tutora koji prate studente tijekom studiranja kako bi im olakšali svladavanje gradiva i drugih obveza. Osim toga, surađuju s više od 20 visokoškolskih institucija u svijetu te Institutom Ruđer Bošković, kao i s IPMA-om, međunarodnom udrugom za upravljanje projektima. Njihov studij Projektnoga menadžmenta registrirani je program obrazovanja projektnih menadžera usklađen prema IPMA-inim pravilima. Studenti Projektnog menadžmenta Veleučilišta Baltazar Zaprešić sa 170 certifikata čine gotovo 50 posto od ukupnog broja certificiranih osoba u Hrvatskoj na razini D, a IPMA-ini su certifikati prepoznati u cijelome svijetu.

Nastava se na Veleučilištu održava u suvremeno opremljenim učionicama, videokonferencijskim dvoranama te informatičkim učionicama. Imaju i modernu knjižnicu koja nudi suvremene tehnologije u učenju i bogat knjižni fond koji se stalno nadopunjuje recentnom literaturom. Studentima je dostupan i sustav e-učenja na daljinu ‘Baltazar‘ s nastavnim materijalima i mogućnošću internetske komunikacije. Projektom ‘Veleučilište na dlanu‘ nastavu su počeli prilagođavati suvremenim obrazovnim tehnologijama, nabavljaju najnovije tablete za studente i profesore, a kontinuirano rade na razvoju cjeloživotnog učenja i onog na daljinu, pri čemu su svi udžbenici u vlastitoj nakladi konvertirani u elektroničke inačice. A za predah od obveza tu su i studentska zalogajnica te caffe bar.

Stiže i kantina

Dekan dr. sc. Vinko Morović, prof. v. š., ističe kako stalno prate aktualne potrebe poslodavaca i želje mladih ljudi, budućih studenata, te aktivno razvijaju nove studijske programe i za preddiplomske i diplomske studije.

- Kako bismo mogli pokrenuti te nove studijske programe i potpuno udovoljiti svim modernim postulatima visokog obrazovanja, trebalo je stvoriti tehničke preduvjete za provođenje postojećih i novih studijskih programa. Zbog toga smo u Zagrebu u Lastovskoj ulici kupili, uredili i opremili suvremeni poslovni prostor površine veće od 2 000 m2, a u Biogradu na Moru povoljno kupili nekadašnji hotel Albamaris. Očekujemo da ćemo uskoro početi s njegovom prilagodbom za djelatnosti visokog obrazovanja – ističe dekan Morović.

I u Zaprešiću intenzivno rade na projektu obrazovno-razvojnoga centra, tj. kampusa, u sklopu čega je izrađen idejni arhitektonski projekt buduće nove zgrade Veleučilišta Baltazar u Zaprešiću. A od jeseni otvaraju i kantinu.

– Nakon niza zahtjeva i višegodišnjih nastojanja da svojim studentima i profesorima omogući prehranu u vlastitoj kantini u Zaprešiću, Veleučilište je napokon dobilo i odobrenje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta kojim se Studentskomu centru iz Zagreba dopušta da u kantini Veleučilišta Baltazar Zaprešić od sljedeće akademske godine organizira subvencioniranu prehranu svih redovitih studenata veleučilišta, ali i svih redovitih studenata iz Zaprešića i okolice koji studiraju na bilo kojem visokom učilištu u Zagrebu te nesubvencioniranu prehranu za sve ostale – napominje dekan Morović.

Uspješno širenje

Sa svojim projektima idu dalje u budućnost. Nastavljaju s uspješnom provedbom programa Erasmus+ uz financijsku potporu mobilnosti profesora i studenata koju osigurava Europska komisija. Do sada su potpisana 23 bilateralna ugovora s visokoškolskim institucijama u 16 europskih zemalja u koje profesori odlaze na znanstveno-stručno usavršavanje ili izvođenje nastave, a studenti studirati ili odrađivati stručnu praksu. Uz to, već sedam godina u Biogradu na Moru vode preddiplomski studij Poslovna ekonomija i financije, a početkom jeseni počinje i diplomski studij Financijski menadžment. Otvaraju i konzultativni centar u Osijeku, odnosno pokreću sustav učenja na daljinu. Nakon što od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta stigne zatražena dopusnica za dislociranje pojedinih studijskih programa u Osijek, i u tom će gradu početi djelovati dislocirani studij prema modelu koji već funkcionira u Biogradu na Moru.

25. travanj 2024 13:03