Znanja
StoryEditor

Očekuju se bolji dani za uvoznike i riječku luku

16. Svibanj 2013.

Prošlog petka je izdan USDA izvještaj koji je sve cijene roba pogurao prema dolje, posebice cijene novih usjeva u Americi.

Izvještaj nije bio pun iznenađenja već preciznih brojki koje ukazuju na trgovinu proteklih dana. Prema predviđanjima, očekuje se pad cijene američkog kukuruza za 30 usd/mt ako se vremenske prilike poprave, te se nadoknadi planirano sijanje.Na tržištu sojine sačme cijene su i dalje iznimno visoke radi nestašice soje koju će uskoro nadomjestiti soja iz Argentine i Brazila, te kasnije iz Amerike.

Novi USDA izvještaj očekujemo u petak. Stručnjaci smatraju da će nakon objavljivanja izvještaja cijene roba na burzi nastaviti padati. Navedene prognoze o padu cijena nas svakako vesele.

Na domaćem tržištu proizvođači, trgovci i uvoznici osluškuju informacije o dozvoljenom uvozu genetski modificiranih organizama nakon ulaska Hrvatske u Europsku Uniju 1.srpnja 2013. Prema dosadašnjim podacima uvoz će biti dozvoljen uz prethodnu dozvolu Ministarstva zdravlja. Za dobivanje dozvole potrebno je priložiti razne dokumente, pa tako i studiju proizvođača o utjecaju na okoliš i povezanim rizicima. Također je potrebno razraditi plan monitoringa odnosno razraditi mehanizam sljedivosti što je teško izvedivo.Navedeni postupak mora biti popraćen analitičkim izvješćima analiza na GMO u laboratorijima priznatim od strane EU za GMO analize.

Sredinom ovog mjeseca očekuje se naputak Ministarstva zdravlja o načinu stavljanja hrane i hrane za životinje proizvedenih od GMO na tržište Republike Hrvatske.Cijeli postupak bi trebao biti puno jednostavniji pri čemu bi se već gotova studija proizvođača GMO-a mogla koristiti.U slučaju da postupak dobivanja GMO ostane nepromijenjen bit će nemoguće dobiti dozvolu za uvoz GMO, a šverc GMO soje iz Slovenije neće biti prekinut.Opće je poznato da strane firme, pretežito slovenske, prodaju hrvatskim uvoznicima GMO robu iz Kopra, te izdaju fakture na kojima naznačuju da je roba  GMO free, te istovremeno prilažu prastare gmo certifikate koje nažalost nitko ne kontrolira.

Uvoz tj.šverc proteklih 8 godina prolazi bez ikakvih problema. Kada dotični šverceri i budu ulovljeni ne snose nikakve sankcije niti plaćaju kazne već samo vraćaju robu u Koper uz objašnjenje da je pogrešna roba utovarena u kamion u koparskoj luci.Slovenska poduzeća na ovaj način nesmetano posluju u Hrvatskoj, a da pri tome ne odgovaraju nikome za svoje prevare i ne podliježu hrvatskim zakonima.Radi svega navedenog luka Koper je prerasla u međunarodnu luku preko koje se opskrbljuju Austrija, Mađarska, Bosna i Hercegovina, Srbija i Hrvatska.Istovremeno, riječka luka je ostala postrani i bilježi svoje najlošije poslovne rezultate zadnjih godina. Nakon ulaska Hrvatske u EU očekujemo bolje dane kako za domaće uvoznike tako i za riječku luku. 

Iva Marđetko Mateš, Vajda-elvit

27. travanj 2024 06:22