Znanja
StoryEditor

Od jeseni se u Opatiji uči kako poslovati s Kinom

26. Veljača 2015.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji, Sveučilišta u Rijeci, iduće godine donosi vrlo zanimljive novosti, dosta neuobičajene za hrvatski obrazovni sustav – studijske programe iz područja kineskog jezika i kineske kulture, koje možemo svesti pod zajednički nazivnik ‘Kako poslovati s Kinom‘.

Inicijativa za pokretanja novoga obrazovnog programa došla je od Veleposlanstva Narodne Republike Kine u Hrvatskoj prilikom nedavnog posjeta veleposlanice Njezine Ekselencije Deng Ying sa suradnicima Opatiji. Taj simbol elitnoga hrvatskog turizma ujedno je i sveučilišni grad, u kojem više od 50 godina sjedište ima Fakultet menadžmenta u turizmu i ugostiteljstvu, kao dio Sveučilišta u Rijeci.Iako prisutnost i sve veća dominacija Kine na globalnom tržištu nije od jučer, razina poznavanja običaja i jezika, kao osnovnih pretpostavki uspješnog poslovanja s kineskim partnerima, u Hrvatskoj je još na vrlo skromnoj razini. Stoga je potreba za obrazovnim kadrom koji će naučiti poslovati s Kinom itekako potrebna.

Profesori i iz Kine Dekanica opatijskog fakulteta prof. dr. sc. Dora Smolčić Jurdana napominje da je Kina, globalni gospodarski div i veliko turističko emitivno tržište, sve interesantnija i hrvatskim gospodarstvenicima. Dvjestotinjak tvrtki s našeg područja uvozi robu iz te zemlje, a tek penaestak u nju malo izvozi. – U proteklom je razdoblju zabilježen stalan porast broja kineskih turista u Hrvatskoj. Prema neslužbenim podacima, u 2014. zabilježen je porast broja dolazaka u odnosu na prethodnu godinu od tridesetak posto. Treba li uopće naglašavati koliki potencijal za razvoj hrvatskog turizma predstavlja tržište od 1,4 milijarde stanovnika? Kina je i jedno od receptivnih turističkih tržišta koja najbrže rastu (oko 130 milijuna dolazaka na godinu), zbog čega je i vrlo poželjna  partnerica za prijenos iskustva i dobre prakse. Naravno, kineski su gospodarstvenici sveprisutni ne samo u turizmu nego i na drugim područjima gospodarskih aktivnosti.  Poznavanje poslovne kulture partnera preduvjet je uspješne suradnje – naglasila je Smolčić Jurdana. Zbog novoga studijskog programa sljedeće akademske godine na Fakultet menadžmenta u turizmu i ugostiteljstvu dolaze i dva profesora iz Kine koji će podučavati o jeziku i kulturi svoje zemlje. – Realizacija će započeti u listopadu 2015. i to za sada u formi programa cjeloživotnog obrazovanja. Pohađanjem toga obrazovnog programa, koji će zbog izražene potrebe i velikog interesa biti ponuđen široj javnosti, svi će zainteresirani steći dodatna znanja i kompetencije, čime će povećati svoju konkurentnost na tržištu rada. Realizacija tog programa bit će izvrsna prilika za utvrđivanje interesa za eventualno pokretanje posebnog smjera nekog od studijskih programa – smatra dekanica Smolčić Jurdana.

Brzi odgovor na potrebe U cilju unapređenja međunarodne suradnje u području obrazovanja, kineska vlada najavila je i mogućnost stipendiranja studijskog boravka studenata opatijskog fakulteta u Kini.Fleksibilnost, sposobnost brzog prepoznavanja i prilagođavanja zahtjevima tržišta neizostavne su karakteristike uspješnih organizacija pa i onih u području visokog obrazovanja. Smolčić Jurdana kaže da, vođen tom činjenicom, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji kontinuirano osluškuje potrebe gospodarstva i svojim programima nastoji promptno na njih odgovoriti. Programi cjeloživotnog obrazovanja i specijalistički stručni studiji u tom smislu omogućuju veću fleksibilnost i brži odgovor na konkretne potrebe. – Neke od ključnih tema koje su svoj odgovor već pronašle u novim programima jesu marketing u turizmu, zdravstveni turizam, održivi razvoj, malo i srednje poduzetništvo, USALI & benchmarking, poslovne komunikacije u turizmu. Od prakse izvrsno su prihvaćeni i programi cjeloživotnog obrazovanja za specijaliste hrane i pića, hotelske domaćice, turističke vodiče, voditelje poslovnica i programi učenja stranih jezika – istaknula je Smolčić Jurdana. Ističe da konkurentnost hrvatskog turizma uvelike ovisi o konkurentnosti radne snage, obrazovanju i specijalizaciji određenih kadrova u turizmu, a Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, kao jedina ustanova u Hrvatskoj potpuno orijentirana na edukaciju i znanstveni razvoj kadrova u turizmu i ugostiteljstvu, zaslužan je za brojne generacije stručnjaka.

Praksi više bodova Također, vrijedno je napomenuti da je opatijski fakultet jedino visoko učilište u Hrvatskoj koje nudi obrazovanje u turizmu i ugostiteljstvu u cijeloj obrazovnoj vertikali: od sveučilišnih preddiplomskih, diplomskih do poslijediplomskih doktorskih studija. Doktorski studiji kruna su obrazovanja, a Fakultet u ovom trenutku izvodi dva doktorska studija: Menadžment održivog razvoja i Poslovna ekonomija u turizmu i ugostiteljstvu. Dekanica napominje da polaznici, njih stotinjak, dolaze uglavnom iz gospodarstva, a u okviru svojih istraživanja obrađuju teme od interesa za svoje poslodavce, povezujući na taj način znanost i praksu. Jedna od najčešćih i to opravdanih zamjerki visokim učilištima, osobito javnim, nedostatak je stručne prakse. Fakultet je i u tom smislu učinio važan iskorak te u svojim studijskim programima uključuje čak 350 obveznih sati stručne prakse na četvrtoj godini preddiplomskoga sveučilišnog studija. I to ne bilo kakve prakse. – U studijskim programima stručna praksa ima isti status kao i bilo koji drugi kolegij, ali nosi čak 14 ECTS-a, za razliku od npr. tri ili šest koliko nosi većina kolegija. Takvo mjesto stručne prakse u studijskim programima podrazumijeva vrlo jasno definirane ishode učenja, što naravno zahtijeva detaljnu razradu procesa i poslova koji se moraju upoznati i savladati – napomenula je dekanica Smolčić Jurdana.Ugovori s turističkim tvrtkama, trening mentora, planiranje nadzora i način evaluacije samo su neke od mnogih aktivnosti koje su prethodile tom iskoraku.

20. travanj 2024 08:13