Znanja
StoryEditor

Osnovna pravila prodaje

11. Lipanj 2012.
Piše:
lider.media

Koje je najvažnije pravilo doktorima? Pacijent je uvijek na prvom mjestu. Isto to vrijedi i za poduzetnike, a koja su osnovna pravila prodaje razradio je Saša Petar u knjizi ‘Kako se uspješno prodati’.

Kupac je uvijek na prvom mjestu i zato se treba na najbolji način pripremiti kako do kupca i kako mu nešto prodati. Ni jedan kupac neće nešto kupiti ako im se prodavač ne svidi. U 75 posto slučajeva kupci odluke donose na ova 3 čimbenika:1. Sviđa li im se prodavač (njegov izgled, ponašanje, stav)2. Zna li prodavač svoj posao i kupčeve potrebe 3. Pokazuje li prodavač osobine koje kupcu odgovaraju. Kupci vole da sve bude kako oni hoće i zato postoje pravila kojih bi se poduzetnik trebao držati.

U svakom slučaju bitno je prihvatljivo se ponašati, pripremiti dobre prezentacije koje će biti jasne, sadržajne te dobro prezentirane. Točnost je jako bitan segment u poslovanju zato nemojte tratiti tuđe vrijeme i nemojte kasniti na dogovorene sastanke. Jedno od najvažnijih pravila je znanje i komunikacija. Znanja nikad nije dosta zato trebate pripremiti dosta stvari. Za početak o svom proizvodu trebate znati sve i svašta i imati odgovor za svako pitanje o njemu. Također jako je bitno da znate i stvari vezane uz konkurentske proizvode te dakako i potrebe svojih kupaca prema vašem proizvodu. Zadnje pravilo je odgovarajuće odijevanje. Odjeća mora biti prilagođena situaciji. Pravila prodaje sastoje se i od dva jako bitna segmenta, a to su stilovi prodaje i način prodaje. Ne postoje dva prodavača koja imaju isti stil ili način prodaje, no mogu se izdvojiti četiri opća stila.Najlošiji stil je stil primatelja narudžbi. U većini slučajeva taj stil završava neuspjehom. Druga dva stila razlikuju se u nijansama i koriste se po situacijama. To su ‘gurač’ i ‘pregovarač’. Stil gurač dobar je u situacijama kada hoćemo vidjeti hoće li potencijalan kupac postati stalan dok je pregovarač dobar u ranim fazama dugotrajnih pregovaranja, ali loš u kriznim situacijama. Najbolji stil je ‘prodavač’. Taj stil je najuspješniji jer je dobar u svim segmentima poslovanja. Ali za dobrog prodavača treba biti fleksibilan i ovisno o situaciji mijenjati stil prodaje.

Što se tiče načina prodaje postoje samo dva, a to su posredni i neposredni. Posredni su, kako i sama riječ kaže, oni koji prenose našu poruku o našem proizvodu, tj. netko tko stoji između poduzetnika i kupca. To može biti radio, tisak ili neki treći način poput nagradnih igri, degustacija, itd. Neposredni stil je stil koji funkcionira na odnosu prodavač kupac i nema posrednika. U taj stil možemo uvrstiti i internet, iako spada pod medij i moglo bi ga se smatrati posrednikom.

Na kraju svega ostaje vam poruka koje se treba držati, a to je da su kupci izvor zarade prodavača, pa za svoj novac s pravom očekuju pristojno ponašanje i zadovoljavanje svojih želja i potreba.

26. travanj 2024 01:30