Znanja
StoryEditor

Otkrivamo najnovije svjetske trendove u marketingu

12. Travanj 2016.
Piše:
lider.media

Iako nitko sa sigurnošću ne zna što donosi budućnost, postoje pokazatelji prema kojima možemo pokušati predvidjeti nadolazeće trendove u marketingu.

U petak, 8. travnja 2016. godine na jednom u nizu edukativnih foruma poslovne škole Cotrugli, prof. Nicolas Kfuri istaknuo je neke od sadašnjih i budućih trendova na koje je potrebno obratiti pozornost.

Jedna od najvažnijih pojava kojima svjedočimo jest da potrošači u svemu što kupuju traže stil, čak i kada se radi o kavi ili vodi, te su spremni izdvojiti više novca za ono što sredina smatra  modernim ili atraktivnim. Uz to, iznimno je važna promjena u shvaćanju uloge potrošača. Dok su u prošlosti bili gotovo smatrani marionetama, jača svijest o tome da se radi o živim bićima koja mogu doprinijeti svojim utjecajem, surađivati s proizvođačima i na taj način dati svoj doprinos proizvodu. Iako je ovaj koncept nastao još 80-ih godina prošlog stoljeća, promjena se događa sada.

Jedan od trendova koji je pobudio najviše zanimanja sudionika foruma bila je tzv. strategija O!, kojom se muškarci i žene pokušavaju izjednačiti po pitanju navika, izgleda te samim time i potrošnje.  Kfuri je istaknuo da neutromarketing itekako ima smisla s poslovnog stajališta, budući da se stvaranjem jednog proizvoda za sve udvostručuje marketinški potencijal.

Također treba imati na umu da potrošači zahtijevaju transparentnost više nego ikad prije te su skloniji reagiranju ako smatraju da pokušavate sakriti istinu o svojim proizvodima ili načinu na koji oni nastaju. Važno je znati i da stvaranjem emotivne povezanosti s potrošačem značajno povećavate vjerojatnost prodaje proizvoda ili usluge. Forum je bilo moguće pratiti putem livestreama na Facebook stranici poslovne škole COTRUGLI.

- Profesor Kfuri podijelio je sa sudionicima pregled potkrijepljen rezultatima i praksama respektabilnih globalnih kompanija te povezao s trenutnim i nadolazećim transformirajućim trendovima koji će promijeniti naš pristup i odnos s kupcima. Uživala sam u prezentaciji i definitivno ću implementirati prezentirane trendove u svoju strategiju odnosa prema kupcima, rekla je odvjetnica Marijana Šarolić Robić.

- Forum je bio odlična prilika za uvid u najbolje prakse globalnih marketinških trenova. Prezentacija je bila vrlo zanimljiva, dobro pripremljena te odlično prezentirana od strane profesora Kfurija koji nas je educirao, uz dozu humora. Po završetku foruma, zajedno s nekima od sudionika sam pogledala video materijal koji je sugerirao profesor Kfuri tijekom prezentacije, poručila je Morana Lončar, stručna suradnica- specijalistica, HROTE.

20. travanj 2024 16:45