Znanja

Ove četiri mlade znanstvenice nove su stipendistice prestižnog programa “Za žene u znanosti”

Nacionalni program stipendiranja „Za žene u znanosti“ u Hrvatskoj već desetu godinu zaredom, po uzoru na internacionalni program, nagrađuje izvanredne hrvatske mlade znanstvenice do 35 godina starosti, a koje su u završnoj fazi izrade doktorskih disertacija iz prirodnih znanosti i interdisciplinarnih područja.

Mateja Dumbović (Geodetski fakultet u Zagrebu), Dunja Margeta (Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije u Zagrebu), Marija Marguš (Institut Ruđer Bošković) te Andreja Vukasović (Medicinski fakultet u Zagrebu) nove su stipendistice jubilarnog, desetog po redu L’Oreal-UNESCO Nacionalnog programa stipendiranja „Za žene u znanosti“.

Svečana  dodjela stipendija održana je u petak u Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu. Predsjednica Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, ministrica Dubravka Jurlina Alibegović i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić svojim su dolaskom podržali ovo slavlje hrvatske znanosti i žena znanstvenica.

Uz pomoć Izbornog povjerenstva sastavljenog od vodećih hrvatskih znanstvenika koji odabiru najbolje među najboljima, partneri programa L’Oreal ADRIA i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO pri Ministarstvu kulture u proteklih deset godina su kroz ovaj program stipendiranja na nacionalnoj razini nagradili čak 38 mladih znanstvenica iz područja prirodnih znanosti, dodijelivši im jednokratnu pojedinačnu stipendiju u iznosu od čak 5.000 eura u kunskoj protuvrijednosti.

Koje će od mnoštva prijavljenih kandidatkinja postati dobitnice vrijednih stipendija u iznosu od 5.000 eura svake godine odlučuje Izborno povjerenstvo sastavljeno od vrhunskih hrvatskih znanstvenika na čelu s predsjednikom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, akademikom Zvonkom Kusićem te renomiranim članovima hrvatske akademske zajednice, akademkinjom Sibilom Jelaskom, akademkinjom Vidom Demarin, prof. dr. sc. Helenom Jasnom Mencer, prof. dr. sc. Katicom Biljaković, akademikom Krešimirom Nemecom, akademikom Vladimirom Paarom te prof. dr. sc. Ivanom Vickovićem.

– Ova nagrada je puno više od tek financijske stipendije, to je nagrada struke kojom se odaje potvrda i priznanje mom dosadašnjem radu. Svako priznanje puno znači za mladu znanstvenicu, a primiti stipendiju “Za žene u znanosti” predstavlja osobito veliku čast jer dolazi iz ruku najvećih imena hrvatskog znanstvenog okruženja, izjavila je Andreja Vukasović s Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Prema prošlogodišnjem istraživanju francuskog instituta OpinionWay provedenom u Europi, čak 89% Europljana smatra da žene imaju više afiniteta za bilo koju drugu djelatnost osim za znanost, a to uvjerenje dijele u istoj mjeri i muškarci i žene. Također, izuzetno je poražavajući podatak da je 1990. godine u cjelokupnoj istraživačkoj znanstvenoj zajednici bilo 26% žena, a da dvadeset godina kasnije, 2010. godine, taj postotak iznosi tek 29% žena odnosno pokazuje izuzetno skroman rast od 3%. Ovakvi rezultati jasno pokazuju koliko je važno nastaviti sa snažnim osvještavanjem javnosti o ulozi, doprinosu i izvanrednim sposobnostima znanstvenica na nacionalnoj i svjetskoj razini, čime projekt “Za žene u znanosti” dobiva na snazi zbog odgovornog zadatka da mijenja trenutnu društvenu zbilju.

Komentari