Znanja
StoryEditor

Ove godine sajam nudi više od 250 natječaja za posao

11. Listopad 2012.
Piše:
lider.media

Portal Moj posao u suradnji s partnerskim portalima iz susjednih država, Posao.ba iz Bosne i Hercegovine te Infostudom iz Srbije, organizirao je treći regionalni sajam Virtualni dan karijera i znanja.

Ovogodišnji se održava od 10. do 17. listopada na stranici www.danikarijera.com na kojoj će se uz hrvatske tvrtke predstaviti edukativne ustanove iz navedenih susjednih zemalja. Virtualni dan karijera i znanja održava se sedam dana tijekom kojih se posjetiteljima i izlagačima omogućuje online komunikacija. S obzirom na to da je sajam virtualan i da, u pravilu, nema fizičkog kontakta između poslodavaca i posloprimaca, organizatori su se pobrinuli da nadomjeste taj nedostatak. Tako je uz online chat i komunikaciju e-poštom svim zainteresiranim sudionicima ponuđeno sudjelovanje na radionicama i okruglim stolovima koji će se održavati na fakultetima, čime je ipak omogućen i osobni kontakt tražitelja posla s izlagačima, odnosno poslodavcima. Želja organizatora jest na takvim manifestacijama savjetovati potencijalne posloprimce o mogućnostima zaposlenja i odabira dodatnih edukacija koje bi kandidatima mogle osigurati povoljniji položaj na tržištu.

Posao u regiji Posjetiteljima sajma pruža se uvid u najnovije trendove na globalnom tržištu rada i, među ostalim, skreće im se pozornost na važnost ulaganja u znanje, važno za svaki napredak, pa tako i za poslovni. Kao i do sada, sajam se temelji na interaktivnoj komunikaciji. Tako se doseg do potencijalnih zaposlenika i polaznika edukacije širi i izvan Hrvatske. Cilj je sajma predstaviti regiju kao jedinstvenu ekonomsku cjelinu i ojačati suradnju tvrtki iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Srbije iskorištavanjem suvremenih tehnoloških dostignuća.

Usporede li se ovogodišnji i lanjski sajam, nema veće promjene sadržaja, no svake godine organizatori poboljšavaju kvalitetu. Nadaju se da će brojke ovogodišnjeg sajma pokazati blag rast broja izlagača, ali i posjetitelja. Ove godine na Virtualnom danu karijera i znanja sudjeluje, kao i lani, 60-ak izlagača iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Srbije koji će ponuditi više od 250 otvorenih natječaja za posao. Tako će posjetitelji imati priliku zaposliti se u tvrtkama poput Plive, Ine, Karlovačke pivovare, Japan Tobacco Internationala, APIS-a, ali i u mnogim drugima.

Potraga iz udobnosti doma Virtualnim sajmom nisu zadovoljni samo organizatori nego i tvrtke sudionice, pokazuju i iskustva prijašnjih izlagača. Romina Ivančić, specijalistica za razvoj ljudskih resursa u Vipnetu, rekla je da su se rado odazvali tom projektu i da ondje stekli samo dobra iskustva. - Posjetitelji našeg štanda pokazali su interes za Vipnet kao poslodavca, a u skladu s tim i za rad u našoj tvrtki. Vjerujemo da smo dobili mnogo kvalitetnih životopisa iza kojih se kriju potencijalni članovi našega uspješnog tima. Organizatori su potvrdili visoku razinu organizacije koja je opravdala naša očekivanja - izjavila je Ivančić.Viziju koja je organizatore potaknula na održavanje online sajma objasnio je Igor Žonja, predsjednik Uprave Tau on-linea, tvrtke koja upravlja portalom Moj posao. - S obzirom na to da je 2009. portal Moj posao već bio brend koji su priznali i građani i struka te da je naš tim stekao dovoljno tehničkog znanja za pothvat kao što je priređivanje online sajma, odlučili smo tražiteljima posla ponuditi ono što su dugo očekivali, potragu za poslom i kontakt s poslodavcima iz udobnosti vlastitog doma. Najbolje hrvatske i strane korporacije odmah su prihvatile nov način potrage za talentima. Prvi Virtualni sajam dobro su prihvatili i korisnici. Našu internetsku stranicu u osam je dana sajma posjetilo više od 35 tisuća tražitelja posla - rekao je Žonja.

Nema karijere bez znanja Nakon drugoga Virtualnog dana karijera sajmu su se 2010. pridružile obrazovne ustanove koje su prepoznale potencijal jedinstvenog projekta. Pridruživanjem tih ustanova tvrtkama na sajmu manifestacija je preimenovana u Virtualni dan karijere i znanja. Posljednja sajamska inovacija također je povezana s 2010., kad se regionalno proširio. Upravo tada održan je i prvi regionalni Virtualni dan karijera i znanja. Proširenjem sajma na Bosnu i Hercegovinu te Srbiju projekt je u pravom smislu postao mjesto susreta tvrtki, obrazovnih ustanova i posloprimaca iz regije, što je rezultiralo s rekordnih 130 tisuća posjetitelja i čak 60 izlagača. Od hrvatskih izlagača prošle su godine na sajmu sudjelovali, primjerice, Ina, Nova TV te MORH. Izlagači iz BiH bili su Cambridge, Lufthansa, Unicredit i mnogi drugi, a Srbiju su, među ostalima, zastupale tvrtke City Scope Enterprises, Consul Team i Corner Shop.Da se organizatorima ne bi moglo predbaciti da žive samo na staroj slavi, portal Moj posao ima i jasnu viziju razvoja sajma.- Za održavanje uspješnosti projekta potrebne su stalne inovacije. Skorašnji ulazak u Europsku uniju otvara nove mogućnosti, posebice za tražitelje posla. Stoga planiramo razviti suradnju sa zemljama poput Slovačke, Mađarske i Češke - najavio je Žonja.

Virtualno je jeftinije i dostupnije

Povijest sajma zapošljavanja i edukacije seže u 2005., kad je održan prvi fizički sajam Dan karijera. Tada se na Zagrebačkom velesajmu okupilo 15 izlagača i sajam je posjetilo više od četiri i pol tisuće tražitelja posla. S godinama se povećavao broj posjetitelja, no zbog jednog mjesta održavanja svi zainteresirani posloprimci nisu mogli sudjelovati na sajmu i tako stupiti u kontakt s poslodavcima.Tehnička dostignuća i razvoj informatičke pismenosti građana potaknuli su organizatore da 2009. održe prvi Virtualni dan karijera. Međutim, to nije bio jedini razlog. Uz razvoj tehnologije i znanja razlog za preseljenje sajma u virtualni svijet bilo je smanjenje troškova. S obzirom na to da se sajam sad održava u virtualnom okružju, više nema toliko troškova kao prije, poput prijevoznih i tiskanja promidžbenih materijala. O kolikoj je uštedi za organizatore, izlagače i posjetitelje točno riječ, nismo uspjeli doznati od organizatora.

24. travanj 2024 11:44