Korona i biznis
21. travanj 2015.

Pet iskušanih trikova za bildanje lojalnosti prema brendovima

lider.media
lider.media

Unatoč silnoj važnosti izgradnje povjerenja koje stvara lojalne kupce, letimičnim pogledom na domaće tržište stvara se dojam da voditelji brendova, pogotovo onih tradicionalnih, tom pitanju prilaze paušalno, a svoje strategije bildanja lojalnosti i povjerenja grade na već izlizanim programima vjernosti, poput kartica za bodove.

Donosimo pet iskušanih trikova svjetskih brendova za bildanje lojalnosti od strane kupaca.

Kvaliteta na razini

Potrošačima je cijena nerijetko mjerna jedinica kvalitete pa tako u startu imaju određena očekivanja od brenda. Zato je iznimno važno da kvaliteta proizvoda, ali i usluge, bude konzistentna. Ne smijete ih iznevjeriti.

Uključite potrošače

Kompanije moraju biti u stalnom ‘kontaktu’ sa svojom ciljanom skupinom; redovito je izvještavati o novostima, popustima, akcijama, kampanjama… Potrošači se jednostavno moraju osjećati uključenima u život brenda.

Tražite povratnu informaciju

Komunikacija s potrošačima ne smije biti jednosmjerna. Iskoristite društvene mreže da biste kupce pitali za mišljenje o proizvodima i uslugama, stvarima koje bi oni htjeli promijeniti. Jednadžba je vrlo jednostavna; želite li da se vrate, morate im dati što žele.

Dajte im još razloga da se vrate

Svaki pametni brend zna kako motivirati lojalnost kod kupaca. Kreirajte programe koji nagrađuju lojalnost, ali i lojalne kupce čine privilegiranima (primjerice, da imaju ekstrapopuste ili pristup limitiranim izdanjima proizvoda).

Pokažite da vam je stalo

Potrošači znaju cijeniti i najmanji znak pažnje, poput čestitke u povodu njihova rođendana, blagdana ili izražavanja zahvalnosti za određenu kupnju. Takve geste zahvalnosti i pažnje stvaraju dojam da kupac od kompanije dobiva više od čiste poslovne transakcije.