Znanja
StoryEditor

Pet koraka kako pronaći novi poslovni model

20. Veljača 2016.
Piše:
lider.media

Promjene na globalnoj poslovnoj sceni nikad nisu bile brže i dramatičnije nego danas. A sve će se još ubrzavati i radikalizirati. Zato vlastitu ideju treba odmah realizirati, a trend iz bijeloga svijeta što prije preslikati i inovirati.

U novom broju Lidera donosimo veliku temu o tome kako primijeniti svjetske modele poslovanja, a ovdje možete pročitati kojih su to 5 koraka kako pronaći novi poslovni model.

1. Identificirajte okosnicu postojećega poslovnog modela. Zapitajte se koja su ključna načela vaše industrije za stvaranje vrijednosti.

2. Raščlanite ta načela poslovanja industrije na čimbenike koji ih podupiru. Jesu li to čimbenici poput zadovoljstva kupaca, načina poslovanja ili tehnologije?

3. Preokrenite ta načela naopako! Postavite nove hipoteze za svoje poslovanje, koje do sada nitko nije pokušao u vašoj industriji.

4. Jesu li zdravorazumska ta nova načela poslovanja? Mnoga od njih neće imati smisla. Međutim, pokušajte primijeniti neka načela preuzeta iz druge industrije jer poslovni modeli jedne industrije mogu se često primijeniti u drugoj.

5. Prevedite ta nova načela u novi poslovni model. Nakon što promijenite načela poslovanja, mehanizam stvaranja vrijednosti često se oblikuje sâm po sebi.

Izvor: Vedran Antoljak, Sense Consulting

27. travanj 2024 17:20