Znanja
StoryEditor

Pet načina na koje možete povećati motivaciju zaposlenika

05. Lipanj 2014.
Piše:
lider.media

Prema Gallupovim istraživanjima, samo je 30 posto zaposlenika u SAD-u angažirano oko svog posla, odnosno zainteresirani su, entuzijastični i posvećeni poslu te pridonose tvrtki u kojoj rade.

Druga strana tog podatka jest činjenica da čak 70 posto zaposlenika nije baš ispunjeno entuzijazmom oko svog posla. Prema Gallupu, ovakvi rezultati, odnosno ovakav manjak angažmana,  tvrtke košta 500 milijardi dolara.

Ipak, postoje strategije koje rezultiraju motivacijom i zaposlenicima punima energije. Zaboravite na taktike kao što su ‘zaposlenik mjeseca‘ jer to ima samo kratkoročne učinke. Fokusirajte se na svakodnevnu interakciju sa zaposlenicima.

Evo nekoliko stvari koje možete pružiti svojim zaposlenicima da biste podigli razinu motivacije:

Zanimljivi zadaci

Nitko se ne želi iz dana u dan baviti istim, dosadnim poslom. Iako su rutina i ponavljanje prisutni u gotovo svakom poslu, potrudite se da barem dio dnevnih zadataka svakog zaposlenika bude zanimljiv. Na to je mislio teoretičar menadžmenta Frederick Herzeberg rečenicom ‘Ako želite da netko napravi dobar posao, dajte mu da radi dobar posao‘. Saznajte kakve zadatke vaši zaposlenici vole i koristite ta znanja pri kreiranju budućih planova rada.

Informacije

Pružite zaposlenicima informacije o tome kako obavljaju svoj posao, ali i kako kompletna kompanija obavlja posao. Neka komunikacija bude otvorena tako da zaposlenici mogu postavljati pitanja, dijeliti informacije ili davati prijedloge. Budite transparentni i iskreni.

Uključenost

Uključite zaposlenike u proces odlučivanja, pogotovo ako ih se odluke direktno tiču. Takav postupak je, osim što pokazuje da poštujete mišljenje svojih zaposlenika, i praktične prirode jer ljudi koji su najbliže uzroku problema imaju najbolji uvid u stanje stvari.

Neovisnost

Malo tko želi da mu svaki potez bude nadziran ili da svaku odluku mora objašnjavati. Većina zaposlenika cijeni fleksibilnost i mogućnost da odluke donose samostalno. Neovisnost, između ostalog, često rezultira dodatnim idejama, inicijativama i energijom.

Vidljivost

Nemojte propustiti niti jednu priliku da pohvalite zaposlenike zbog dobro obavljenog posla. Ono što najviše utječe na motiviranost jest prepoznavanje postignuća, prilike za učenje novih stvari i porast odgovornosti. 

29. travanj 2024 21:03