Znanja
StoryEditor

Pet primjera niskih cijena

15. Studeni 2014.
Piše:
lider.media

Danas gotovo nema industrije koja nije ‘zagrabila‘ u low cost segment, bilo da je riječ o jeftinim proizvodima bilo uslugama.

Mnoge svjetske kompanije redizajnirale su postojeće i stvorile nove proizvode da bi zahvatile segment tržišta s nižom platežnom moći.

U novom broju Lidera donosimo detaljnu temu tjedna o ovoj problematici, a ovdje možete pročitati pet primjera na koje su načine neke kompanije primijenile low cost model.

1. Hotelski modeli – do granice profitabilnosti

Velike oscilacije u cijenama osjete se posebno u hotelskoj industriji, koja low cost segment ‘gađa‘ u nekoliko modela – prilikom ranog i kasnog bukinga te popustima na duge boravke. Akcije za rani buking i popusti na duge boravke najveće su i najvažnije ponude hotelske tvrtke Maistre, unatoč tome što u svom portfelju ima, između ostalih, i luksuzne hotele za imućne goste. U Maistri kažu da se takve akcije odnose na sve objekte i vrijede za sve termine.

‒ Uvijek se vodimo profitabilnošću kada planiramo bilo kakve akcije na tržištu i nikada ne idemo ispod granice profitabilnosti. Iz naše perspektive, takvo što ne bi imalo smisla. Profitabilnost se ostvaruje na razini objekta te kombinacijom različitih kanala prodaje, cijena i usluga – kazali su u Maistri.

2. Kraća putovanja za nove turiste

Putnička agencija Atlas kreirala je poseban proizvod za cjenovno osjetljive individualne turiste.

‒ Strateška politika Atlas Plus putovanja orijentirana je na kreiranje atraktivne, cjenovno povoljne ponude, klijentima nudimo cjenovno prihvatljiva putovanja u Hrvatskoj, Europi i svijetu, s naglaskom na vikend i kraće aranžmane, kao i autobusne ture – objasnili su u Atlasu.

Cijene postižu zakupom velikih kapaciteta i dogodine planiraju znatno povećanje opsega ponude.

3. Avioprijevoz 20 posto jeftiniji od klasičnog

Iako su low cost avioprijevoznicima mnogi stručnjaci dugoročno predviđali propast, danas dominiraju europskim tržištem i uspjeli su opravdati svoje poslovne modele. Germanwings ima jaku poziciju u Europi, posebice u Njemačkoj i u Hrvatskoj i u načelu je oko 20 posto povoljniji od tradicionalnih zrakoplovnih tvrtki.

‒ Tri su osnovne kategorije usluge: Best, visokokvalitetna usluga ponajprije za poslovne putnike, Smart, koja uključuje besplatno piće i zakusku, te Basic, koja predstavlja osnovnu zrakoplovnu kartu po povoljnim cijenama, a dodatne usluge mogu se naknadno platiti. Većina naših hrvatskih putnika koristi se našom tarifom Smart ‒ rekli su nam iz te kompanije.

4. Cijena je presudna za 80 posto kupaca

Jysk je ‘kvartovska‘  trgovina, prisutna u svakom većem gradu i svako prodajno mjesto ima istu ponudu.

‒ Trudimo se uvijek imati artikle s najnižom cijenom u odnosu na konkurente, zovemo ih ‘price stars‘, a istovremeno imaju kvalitetu koja će zadovoljiti očekivanja. Robu kupujemo globalno za sve zemlje pa kod svakog dobavljača možemo dobiti odlične uvjete. Prema istraživanju koje smo naručili, petini kupaca u hrvatskim trgovinama cijena nije odlučujući faktor pri kupnji. Trenutačno u Hrvatskoj imamo 37 trgovina i planiramo otvorenje njih još nekoliko u iduće dvije godine. Dugoročno želimo biti najprofitabilniji i najrašireniji lanac opreme za dom u Europi – objašnjavaju u Jysku.

5. Teleoperater koji je srušio cijene

Još jedna kompanija koja je imala jasnu low-cost viziju kada je ulazila na hrvatsko tržište je Tele2, koji se glasno reklamirao kao najjeftiniji operater na tržištu. Iako zbog velikih fiksnih ulaganja (oko tri milijarde kuna) ni danas ne ostvaruje profit, svakako je utjecao na konkurenciju, koja je vrlo brzo u nekim segmentima snižavala cijene. Osim Tele2, koji je došao do 17 posto udjela na hrvatskom tržištu, u međuvremenu su i drugi teleoperateri uveli low-cost tarife.

Sutra donosimo pet trikova koje možete koristiti za gratis proizvode i usluge.

30. travanj 2024 04:38