Znanja
StoryEditor

Pet savjeta za preživljavanje nervoze uoči razgovora za posao

29. Srpanj 2015.
Piše:
lider.media

Sama pomisao na razgovor za posao sa sobom nosi neke neželjene posljedice – nervozni ste, grči vam se želudac, suho vam je grlo, drhti vam glas. Nitko ne voli biti predmet prosuđivanja i to je sasvim normalno.

Ironija je u tome da je razgovor za posao situacija u kojoj bi bilo poželjno da smo smireni, rezolutni, sabrani i elokventni. Ukoliko je pred vama razgovor za posao, donosimo pet strategija koje će vam pomoći da se smirite:

Pripremite se

Ukoliko ste dobro pripremljeni na potencijalne situacije i pitanja koja vas čekaju, bit ćete manje nervozni.

Budite fokusirani

Lakše je reći, nego učiniti, ali prije intervjua se dobro naspavajte kako biste bili odmorni. To će vam dodatno pomoći da bude fokusirani prilikom razgovora.

Nemojte se dovoditi u škripac s vremenom

Prometne gužve i šansa da ćete zakasniti vam ne idu u prilog, s obzirom da ćete svu energiju usmjeriti na to da ne zakasnite i onda ćete na razgovor doći iscrpljeni i nervozni. Isplanirajte koliko vam vremena treba i dodajte još malo.

Duboko dišite

Plitko disanje doprinosi panici i anksioznosti. Duboko disanje, pak, stimulira parasimpatički živčani sustav, odgovoran za smirivanje tijela. Prije razgovora poradite na kontroliranju disanja.

Razmišljajte pozitivno

Umjesto da o razgovoru za posao razmišljate kao o neizvjesnoj i neugodnoj situaciji, zamišljajte pozitivni scenarij u kojem sve držite pod kontrolom. Zamišljajte kako samouvjereno odgovarate na pitanja i tako impresionirate poslodavce.

25. travanj 2024 18:20