Znanja
StoryEditor

Pet vježbi za buduće lidere

06. Siječanj 2016.
Piše:
lider.media

Bez obzira na kojem se radnom mjestu nalazite i koliko ste visoko, odnosno nisko na hijerarhijskoj ljestvici doći će vrijeme kada ćete morati preuzeti stvari u svoje ruke i voditi zamišljeni projekt, a to znači i biti lider grupi ljudi.

Gledali ste kako radi vaš nadređeni i sada mislite da sve znate. Možda ste nešto i naučilim no ovih 5 vježbi pomoći će vam da stvari podignete na veći nivo. Odmah počnite s pripremama tako da kada jednog dana dobijete priliku budete potpuno spremni. Jer možda neće biti drugog puta.

1. Razmislite o svojim psihološkim karakteristikama. Kakvi ste u stresnim situacijama, koji vam je najdraži tip lidera, tražite li pomoć drugih, jeste li iskreni? Sve su to stvari koje morate riješiti sa sobom kako bi se znali pripremiti za buduće izazove. Na internetu ima mnogo testova koji vam mogu pomoći pri ovome zadatku.

2. Vodite dnevnik.  U njega zapisujte dugoročne odluke i poslovne planove, uspjehe koje je vaš tim postigao. Isto tako zapisujte i one situacije u kojima smatrate da ste trebali bolje reagirati, kao i probleme s kojima se srećete.

3. Budite strastveni. Ukoliko želite biti uspješni u onome što radite morate biti spremni na odricanja, te morate svakome radnom danu i zadatku prići sa maksimalnim intenzitetom. Ukoliko niste sigurni da se bavite pravim zanimanjem posjetite web stranice poput Pymetrics i izradite profil.

4. Poboljšajte komunikacijske vještine. Danonoćno radite na svojoj elokventnosti i jezičnim vještinama. Naučite novi jezik, pohađajte tečajeve koji govore o tajnama komunikacije, nabavite odgovarajuću literaturu.

5. Budite lider izvan posla. Bavite li se timskim sportom, preuzmite tamo inicijativu. Učlanite se u neku neprofitnu organizaciju. Osim što ćete pomoći zajednici, iskoristite tu platformu kao vježbu vaših organizacijskih vještina.

20. travanj 2024 07:28