Znanja
StoryEditor

Pod nadzorom, stresom, s velikim obvezama i ograničenom plaćom. Zainteresirani?

01. Ožujak 2015.
Piše:
lider.media

Tri su ključna faktora presudna za uspjeh poljskih državnih kompanija: funkcija CEO-a, kvaliteta menadžera na ostalim važnim funkcijama i udio državnog vlasništva manji od 50 posto

Tijekom siječnja ove godine pročitao sam nekoliko članaka u kojima su najavljeni posjeti predstavnika Europske komisije u naš Državni ured za upravljanje državnom imovinom na novu rundu pregovora o temi postavljanja i imenovanja uprave i nadzornog odbora u kompanijama iz državnog portfelja. Predstavnici EK došli su na inicijativu državnih struktura koje su pokrenule postupak zakonskog reguliranja tog pitanja. Komisija od upravnog i nadzornog odbora državnih kompanija očekuje da profesionalno i nezavisno od političkih utjecaja i intervencija pridonose uspješnom poslovanju tih kompanija. Također osiguranje čvrstog sustava koji onemogućava korupciju, nezavisnost menadžmenta tih kompanija od političkih elita i sposobnost adaptacije kompanija otvorenoj tržišnoj utakmici. Kao jedan od ključnih elemenata stvaranja takvog sustava smatra i proces izbora i selekcije glavnih aktera državnih kompanija te je inzistirala na javnim natječajima i za članove uprave i nadzornog odbora, transparentnim postupcima i mogućnosti korištenja uslugama profesionalnih ‘executive search’ kompanija.

Makni politiku

Usporedo s tom informacijom u siječnju ove godine Nadzorni odbor Zagrebačkog holdinga raspisao javni natječaj za izbor i imenovanje članova Uprave Holdinga te je proces selekcije povjeren jednoj profesionalnoj ‘executive search’ kompaniji. Nešto se mijenja i pokreće?! Čitajući te informacije sjetio sam se priče koju sam čuo od svojih kolega iz Poljske, koji su dio tih iskustava prošli. Njihova priča počinje nekako ovako: ‘Dakle Jacek, nudimo ti poziciju CEO-a u državnoj kompaniji. Od tebe očekujemo modernizaciju strukture organizacije i podizanje operativne efikasnosti u iduća 24 mjeseca prema zahtjevima nadzornog odbora. Na tom putu sigurno ćeš biti pod velikim stresom te zbog važnosti poduzeća pod povećanim pogledom javnosti i medija,  pregovarat ćeš s jakim sindikalnim snagama unutar kompanije, a plaća ti je ograničena zakonom. Zainteresiran?’Privatizacija i proces transformacije u Poljskoj počeli su u 90. godinama prošlog stoljeća vođeni osnovnom idejom da država izađe iz vlasništva u tadašnjim državnim kompanijama. Tisuće kompanija privatizirane su, iako je najviše velikih ostalo u većinskom vlasništvu države – najviše zbog jakog  otpora sindikata i uvjerenja da samo država može sačuvati nacionalno blago. A onda je 2008. započela ekonomska kriza. Poljska ni u jednom elementu nije bila iznimka. Kompanije u domaćem vlasništvu bile su ključne za ekonomsku stabilnost Poljske i bilo je od životne važnosti osigurati njihovo prisustvo u ključnim strateškim segmentima. Poseban ekonomski tim na čelu s ministrom financija Janom Vincent-Rostowskim dizajnirao je model parcijalnoga državnog vlasništva. Smatrali su da je to jedini način kako državne kompanije mogu ostvarivati efikasnost na razini privatnih kompanija. Da bi se to ostvarilo, bilo je potrebno povećati razinu kapitala društava serijom IPO-a te smanjiti udjel državnog vlasništva ispod 50 posto, što je bio preduvjet za promjene u načinu rada i funkcioniranja tih kompanija. Najčešće je država ostala u vlasništvu između 25 i 35 posto. U kompanijama u kojima je država ostala u stopostotnom vlasništvu vlada je odlučila da se upravljanje tim kompanijama obavlja na moderan i profesionalan način, bez utjecaja države, kao da je riječ o privatnim kompanijama.

Izazov vs. plaća

Neovisno o strukturi tako dobivenog vlasništva, većina kompanija srela se sa serijom izazova vezanih uz restrukturiranje i modernizaciju. Jedan od najvažnijih bio je kako naći čelnog čovjeka koji sve to mora provesti, a možeš mu ponuditi plaću daleko ispod tržišnih razina za takvu poziciju u stranim ili privatnim kompanijama. U kompanijama u kojima je država imala više od 50 posto vlasništva bilo je zakonom propisano da direktor ili CEO ne smije imati plaću koja je više od šest puta viša od prosječne plaće na nacionalnoj razini. To je značilo da je CEO kompanije s prihodima od deset milijardi eura mogao imati najviše oko 50.000 eura godišnju bruto plaću. A profesionalni i talentirani menadžeri bili su vitalni za proces transformacije. Čak i da je problem zakonske regulative bio riješen, plaćanje najviših menadžera u državnim poduzećima bilo je pod posebnim nadzorom javnosti, parlamentarne većine i radničkih sindikata. Motivirati potencijalnog CEO-a da radi i djeluje u takvom okruženju značilo je tražiti i pronaći posebnu grupu motiviranih pojedinaca koji mogu i žele voditi brod zbog ljubavi prema poslu i sadržaja posla. Procesu je pomoglo smanjenje utjecaja politike i vladajućih struktura na rad državnih kompanija, ali mnogi novi CEO-i susreli su se s još jednim velikim problemom – komunikacijom s odborom i upravom pri strukturiranju svoje plaće i drugih kompenzacijskih uvjeta na način koji je transparentan i prihvatljiv za sve. Tu se ne misli samo na novčani iznos naknade za određenu poziciju, već cjelokupan paket prava i obveza koje novi CEO ili član višeg menadžmenta dobiva, ali i način na koji će se rješavati nastali problemi. U oživljavanju vodećih državnih kompanija kvaliteta i ‘rok trajanja’ uprave i odbora trebali su biti ključni za uspjeh. To je uključivalo snažnog CEO-a koji će biti sposoban održavati i voditi kompaniju kroz rigorozne promjene i proces implementacije novih strategija. U manje uspješnim slučajevima CEO-i su ostajali na svojim pozicijama najviše 12 mjeseci, zbog nepostojanja želje ili nemogućnosti da pokrenu potrebne promjene.

U potrazi za vještinama Transformacija bivših ‘tankera’ u vlasništvu države u brze korporacijske glisere budućnosti zahtijevala je traženje i selekciju pravih menadžera i vođa, a taj proces bio je neuobičajeno velik izazov i ključan čimbenik uspjeha. U skladu s propisima i položaji na C-razini trebali su biti javno oglašeni, ali vlada je korak po korak omogućila i uključivanje profesionalnih ‘executive search’ kompanija u lov na talente. Kompanije koje se uključe u traženje i izbor kadrova sreću se s teškim zahtjevom nalaženja talenata koji će voditi transformaciju organizacije s teškim nasljeđima prošlosti u organizaciju s dinamičnim, proaktivnim i inovativnim okruženjem. Osim toga ne smiju u procesu selekcije biti opterećeni organizacijskim stanjem u kompaniji, nižom plaćom i dugoročnim rizikom kratkoročnog i bolnog životnog vijeka u novoj kompaniji. Sve to ograničava proces selekcije na relativno malobrojne kandidate. Danas Poljska ima novu generaciju modernih menadžera jasnog pogleda, ljudi koji nikada nisu osjetili socijalističku ekonomiju. Oni su bili privučeni izazovima da budu nezavisni CEO-i ili direktori najvažnijih organizacija zrelih za restrukturiranje i revitalizaciju. I velika većina onih koji su uspjeli rekli su da je to bilo najfascinantnije poslovno putovanje u njihovom životu. Nisu bili privučeni samo obećanjima, već mogućnošću da uskoče na klizav teren, a to je od tih kandidata zahtijevalo pravu razinu vještina, ali i osjećaja za put koji ih je čekao.

Članak je rađen u suradnji s kolegama iz Poljske.

20. travanj 2024 12:47