Znanja
StoryEditor

Podravka: Primljena druga generacija izvrsnih pripravnika

07. Studeni 2013.
Piše:
lider.media

Mladima koji su tek završili fakultet i suočeni su s teškom gospodarskom situacijom i malim izgledima za zaposlenje mogućnost da grade karijeru u velikoj i međunarodno uspješnoj tvrtki čini se gotovo kao san.

Ne začuđuje stoga što su na svečanosti održanoj u povodu njihova prvog dana rada svi pripravnici nove generacije Podravkina programa ‘Shape’ uzbuđeno obećavali da će radom opravdati pruženu priliku. Njih 21 uspjelo je među 400 kandidata pokazati da je najkvalitetnije i započeti 10-mjesečno pripravništvo u najvećoj domaćoj prehrambenoj tvrtki. Mlade snage u prvome su radnom danu dočekane s mnogo pozitivne energije, ne samo kolega iz prve generacije pripravnika tog programa nego i mentora, zatim gosta iznenađenja, alpinista Stipe Božića, pa i samog predsjednika Uprave Zvonimira Mršića.

- Vremena su veoma ozbiljna, što je jedan od izazova za vas koji tek počinjete raditi u Podravci, tvrtki s najvećim potencijalom na našem području. Mi ovdje vozimo Formulu 1. Bolid i tim moraju nam biti takvi da možemo pobijediti. U ovom trenutku nismo na ‘pole position’, ali na nama je da na njega dođemo i da svaki put savršeno odvozimo utrku. Na nama je da dokažemo da se u Hrvatskoj može uspjeti i samo o nama ovisi hoćemo li - motivirao je pripravnike Mršić, dodajući kako je ovo prvi takav skup u Podravci na kojem su se našle čak dvije generacije pripravnika i njihovih mentora.

Program ‘Shape’, punog naziva ‘Shape your future with a heart’, ušao je u drugu godinu nakon vrlo uspješne prve. Njegova je svrha jednostavna: dopuniti stečeno profesionalno znanje i vještine i prilagoditi nove zaposlenike organizacijskoj kulturi te im pomoći da što brže postanu sposobni za samostalno obavljanje radnih zadataka na poslu za koji se pripremaju. Kako je to objasnila direktorica Odjela ljudskih potencijala Jasenka Maltarić Dujnić, program dokazuje da zapošljavanje najboljih u Podravci nije trošak osoblja, nego ulog u budućnost.- Prošle godine odlučili smo prvi put raspisati natječaj za pripravništvo: jasan, otvoren, s kriterijem izvrsnosti. Ove godine ponovno smo se odlučili za isti natječaj i izabrali izvrsne - vas. Izabrani ste u vrlo jakoj konkurenciji i želim vam da prihvatite sve prilike i izazove s kojima ćete se susresti te zadržite pozitivan duh i entuzijazam koji smo prepoznali u vama i zbog kojega ste danas ovdje - poručila je pripravnicima Maltarić Dujnić. 

Pripravnici su napravili prvi korak u karijeri podravkaša i počeli desetomjesečno putovanje na kojem će imati priliku raditi i učiti u tvrtki s bogatim iskustvom i znanjem. Njihovo putovanje može se podijeliti na tri povezana dijela: specijalistički, opći i edukacijski pripravnički program. Specijalistički dio programa temeljit će se na prihvaćanju stručnog znanja koje im treba da bi jednog dana mogli samostalno obavljati poslove za koje su se obrazovali. Opći pripravnički program upoznat će ih s cijelom organizacijskom cjelinom, tvrtkom te njezinim procesima, a u edukacijskome programu s mentorima će razvijati vještine potrebne na svakome radnome mjestu - komunikacijske, prezentacijske...

Kako je to u praksi, pripravnicima je objasnila voditeljica Odjela edukacije i razvoja Tatjana Jukić.- Prvih mjesec dana vašeg pripravništva sastojat će se od faze upoznavanja s ljudima, tvrtkom i vas međusobno. Nakon toga slijedi četiri mjeseca učenja, a zatim, od travnja do srpnja, faza osamostaljivanja; u kolovozu pak pristupate završnom ispitu. Cijelo to vrijeme vaš će napredak procjenjivati i mentori i Odjel ljudskih resursa. Trebate upamtiti da smo mi ovdje i da bismo vam pomogli i odgovorili na sva pitanja ili dvojbe - naglasila je Jukić, dodajući kako Podravka u pripravnike ulaže mnogo truda, znanja, energije i entuzijazma, ali i mnogo očekuje od njih. Da pomno odabrani kandidati ta očekivanja ispunjavaju, najbolje pokazuje prva generacija ‘Shape 2012.’. Pripravnici te generacije ostvarili su mnogo uspjeha i dokazali kako se trud uložen u ljude itekako brzo vraća. Osim što su vrijedno svladali sve vještine potrebne za svoja radna mjesta, bili su podijeljeni u sedmeročlane skupine u kojima su tražili rješenja za posebne zadatke. Skupine su na korporativnim stranicama razvile internetski podmodul za studente, predložile način na koji tvrtka može učinkovitije surađivati s mladima na izradi njihovih seminarskih i završnih radova, rješavale pitanje stručne prakse, izradile poslovni rječnik te predložile novi sustav korporativnog volontiranja.

Iako se ti zadaci na prvu možda čine laganima, rješenja koja su pripravnici ponudili bila su nevjerojatno kvalitetna. Primjerice, predložili su da Podravka s đacima i studentima koji žele pisati seminarske ili završne radove o dijelu poslovnog procesa surađuje na moderan i učinkovit način koji mladima omogućuje da lakše dobiju informacije, ali štiteći pritom tvrtkine interne podatke. Postupak je jednostavan a učinkovit: zainteresirani studenti šalju upit za mentorstvo na nekom radu ispunjavajući online upitnik. U izradi radova moraju poštovati pravilnik o tome razvijen u suradnji s Podravkinom pravnom službom. Tvrtka je na svojim stranicama čak omogućila djelomičan uvid u internu bazu izrađenih radova koje zainteresirani mogu pročitati na poseban zahtjev. Rješenja poput tih, koja su osmislili najmlađi zaposlenici, nisu važna samo za Podravku nego i za društvo u cjelini. 

24. travanj 2024 03:58