Znanja
StoryEditor

Poduzetnici: Ovisnici o uzbuđenju ili radoholičari?

23. Studeni 2014.
Piše:
lider.media

Dok svoju tvrtku uspješno postavjalju na noge, poduzetnici vrlo često svjesno zapostavljaju obitelj i privatni život. Redoviti obroci i fizičke aktivnosti, također im nisu visoko na listi prioriteta

Oni koji, pak, pokrenu rad  više tvrtki okarakterizirani su kao ozbiljni poduzetnici. No, trojica profesora s poslovnih škola imaju drugačije ime za njih; ovisnici.

U objavljenom članku Journal of Business Venturing oni  zastupaju tezu kako neki segmenti poslovnog svijeta mogu uzrokovati stanje ovisnosti jednako onome koje prolaze ovisnici o kocki. Drugim riječima, oni koji su jednom doživjeli adrenalinske uspone i padove koje neizbježno donosi posao sa start-upovima, htjet će ih doživjeti ponovo.

- Neki od tih aspekata uključuju psihološko uzbuđenje vezano uz neizvjesnost kakva prati ovakve poslove. Ostale karakteristike poduzetništva bez kojih ovisnici teško preživljavaju su: intenzivne emocije koje  proživljavaju kada jednom posao uspije(ili propadne), te osjećaj vrijednosti usko povezan s poslovnim rezultatima - tvrde autori.

April Spivack sa University of Wisconsin, te Alexander McKelvie i J. Michael Haynie, oboje sa Syracusea, troje su ranije spomenutih znanstvenika koji zastupaju ovu temu. Ovdje se radi o bihevioralnoj ovisnosti, kategoriji pod koju spadaju kockanje ,ovisnost o internetu i video igricama. One se razlikuju se od onih fizičkih poput ovisnosti o narkoticima i alkoholu.

Ako opsesivno razmišljate o poslu, zanemarujete prijatelje i poznanike izvan posla, a depresija i ljutnja se obavezno pojavljuju kada ste izvan poslovnih kombinacija onda bi vas se moglo okarakterizirati kao ovisnika o poslovnim uzbuđenjima.

No, nije li ono što navedeni autori nazivaju ovisnikom u stvari samo tipični moderni zaposlenik, radoholičar? Velik broj radnika koji rade za fiksne plače, dan i noć se ubijaju od posla. No, oni to ne rade za osobni dobit koji  nosi adrenalin, već  plodove njihovog rada ubiru oni na vrhu, znači poduzetnici. Možda teorija ovih triju autora, ipak treba još razrade.

24. travanj 2024 20:08