Znanja
StoryEditor

Poduzetnici – prijavite se na Horizon 2020!

30. Siječanj 2015.

Svim poduzetnicima koji su pokušali doći do nekog kapitala iz Europske unije dobro je poznata procedura i koliko je muke potrebno za dobiti taj novac, a kamoli za opravdati ga kasnije. No postoje programi i projekti koji nisu toliko zahtjevni.

Nisu zahtjevni u papirologiji, u pokazivanju bilance, računa dobiti i gubitka, preciznim statističkim projekcijama poslovanja. Naravno, mora se poprilično potruditi oko svega, no ovaj program nešto je drugačiji od ostalih. Zove se Horizon 2020. Već je neko vrijeme u funkciji, a financira isključivo dobru ideju. A dobra ideja ne znači samo da je ona fantastična, nego da se i na njoj može zaraditi. U tom dijelu Hrvati su potpuno podbacili.

Naime, Hrvatska je pored Bugarske, Rumunjske i Cipra ostala posljednja država čiji poduzetnici za sada nisu povukli niti jedan euro iz navedenog projekta. Deset poduzetnika to je uspjelo u Sloveniji, a čak i jedan jedan u Srbiji.

Iako su se prijavljivali projekti iz Hrvatske, niti jedan nije zadovoljio Europsku komisiju, odnosno ukupno 400 evaluatora koji diljem Europe svakoga dana čita dokumentaciju šest poduzetnika koji su se prijavili. Do sada su u Hrvatskoj za projekt Horizon bili nadležni Ministarstvo znanosti i Agencija za mobilnost. S obzirom da niti jedan projekt iz Hrvatske nije dobio novac, jasna je uspješnost tih institucija. Stoga se u projekt ubacila Hrvatska gospodarska komora koja je u petak organizirala radionicu na kojoj je predavanje održala jedna od evaluatorica Horizona.

- Za predavača smo odabrali upravo evaluatoricu projekta, gospođu Anu Pavičić Kaselj, koja će na konkretnim primjerima objasniti što je sve potrebno za uspješnu aplikaciju - pojasnila je direktorica Sektora za industriju HGK Tajana Kesić Šapić, dodavši kako je veliki odaziv poduzetnika (100 prijava) na ovu besplatnu radionicu dokaz da interesa ne nedostaje.  

Horizon je inače program EU-a koji je usmjeren na izvrsnost u istraživanjima i inovacijama, na rješavanje društvenih izazova i povećanje konkurentnosti industrije s osobitim naglaskom na male i srednje poduzetnike. U razdoblju od 2014. – 2020 g. ovaj program nastojat će riješiti društvene izazove i premostiti jaz između istraživanja i tržišta tako što će, primjerice, pomoći inovativnim poduzetnicima da svoje tehnološke inovacije razviju u proizvode sa stvarnim tržišnim potencijalom, a ukupna visina sredstava za MSP instrumente kreće se oko tri milijarde eura.

Poduzetnici se na ovaj projekt mogu prijavljivati samostalno ili u konzorciju sa drugim partnerima, a projekt je osmišljen u tri faze. Prva faza i grant od 50.000 eura dodjeljuje se za koncept (ideju - poslovni plan) inovativnog projekta, a ta faza traje šest mjeseci. Druga faza je tzv. demonstracija komercijalnog potencijala inovacije i sredstva od 1-2,5 milijuna eura dodjeljivati će se za izradu prototipa, testiranje, pilotiranje, razvoj aplikacija i sl.. Ova faza traje od 12-24 mjeseca. Treća faza predstavlja komercijalizaciju proizvoda a ona ne uključuje izravno financiranje no podrazumijeva podršku kroz umrežavanje, trening, savjetovanje, informiranje, upravljanje intelektualnim vlasništvom, pomoć u pristupu privatnom kapitalu i sl.

Dakle, svi poduzetnici koji se sa svojom idejom/projektom žele prijaviti mogu to učinit do 18. ožujka. Ako ne stignu do tog datuma, idući rok je 18. lipnja, nakon toga 18. rujna, a nakon toga 18. prosinca.

Kada se poduzetnik prijavi, a prema kriterijima EK-a to može napraviti gotovo 95 poduzetnika u Hrvatskoj, u roku od 8 tjedana bit će obaviješten je li prošao elekciju, a tri mjeseca nakon toga dobit će 50.000 eura. Bespovratno.

Svi poduzetnici u svojoj prijavi, koja ima oko deset stranica moraju navesti i objasniti svoju ideju, koncept, tržište i kako će zaraditi na tome. Iako se čini prilično jednostavno, postoje ‘cake‘. Stoga svim poduzetnicima predlažemo da se jave u HGK i traže savjet.

23. travanj 2024 10:01