Znanja
StoryEditor

Poduzetnički vodič za zapošljavanje (5. dio)

29. Lipanj 2015.
Piše:
lider.media

Pred vama je peti nastavak savjeta za zapošljavanje nastalih na temelju poduzetničke prakse Željka Brigljevića.

9. Zaposlit ću vas do smrti, pa i na drugom svijetu možete raditi za ovu tvrtku, samo ne znam kako ću vam doznačiti plaću...

Svaki zaposlenik želi imati sigurnost, zato svi osim dobre plaće očekuju ‘trajno zaposlenje’ i još tri okidača: zanimljivu i nadahnjujuću okolinu, izazov, mogućnosti samodokazivanja (napredovanje). To si stavite kao obvezatne likove u gimnastici i imate osnovu za izvrstan dugoročni tim koji pobjeđuje. Zašto kažem ljudima da su sigurni i da će raditi za ovu tvrtku i na drugom svijetu, samo ako hoće? Jer tako dajem čvrsto obećanje da je slika o poduzeću u koje dolazi trajna poput Leonardove ‘Mona Lise‘ i da je on jedan od čuvara i njegovatelja te slike za budućnost. Da će biti ponosan igrati za taj tim, da se nećemo ugasiti i/ili krenuti raditi nešto kratkotrajno i prolazno. Bez obzira na što prvi ugovor potpisujemo na šest mjeseci, izdajemo poseban papir koji služi ljudima za vrtić, kućni savjet, u banci za kredit, pri osiguranju... na kojem smo napisali da je taj i taj djelatnik primljen da radi do smrti, pa i dulje. Dakle, za zadovoljenje besmislenih ‘uzanci’ napisali smo i više od trajnog zaposlenja. Tad je zaposlenik zadovoljan. Onda i mi trebamo biti zadovoljeni. Tad izvadimo drugi papir i upoznamo ga s njime dok još sja od sreće i zadovoljstva jer, evo, samo što nije potpisao... kao Modrić za Real. Vi ste za njega kraljevski klub. Hipotetski neka potpiše dva papira koja se zovu ‘sporazumni otkaz‘ i odmah ga upoznamo: ‘To je Vaša smrtna presuda. Kao poslodavac nikad ga ne želim izvaditi iz vašeg dosjea, ali kao prevareni, razočarani, pokradeni, osramoćeni, šokirani... ili kombinacija više nabrojenih osjećaja i situacija odmah ćemo ga aktivirati i vi ste pokojni. Je l’ to okej?‘ Najčešće se slože. Ako se ne slažu, to vam je tempirana bomba. Dobro je ispisati objašnjenje tom otkazu (kao aneks) na kojem sve piše. Da nam je nakana da zadržimo izvrsnog Ronalda do smrti, pa čak i nakon nje. (Ali ako redovito počne zabijati autogolove, ili ne dolazi na utakmice, ili... baj, baj, ode glava).

10. Jednom rečenicom točno ste objasnili što želite

Shvatit će svi koji su postali roditelji ili to namjeravaju postati. Odmah će prepoznati poruku. U jednoj rečenici to je sljedeće: ‘Očekujem od vas sve ono što vaši roditelji očekuju od vas otkako ste se rodili’; ili, ako imaju djecu: ‘Ono što vi očekujete od svog djeteta: da je kulturno, da je poslušno, da uči, da postigne dobre rezultate, da bude uspješniji od mame i tate, da nađe dobroga životnog partnera, da je sretno, nasmijano, od riječi, da govori istinu, da je časno...‘ i zajedno nabrajate sljedećih pola sata kroza smijeh. Moj guru i prijatelj Velimir ima napisanih pedeset osobina koje je dobro da čovjek ima. Budućem kandidatu treba više od petnaest minuta da zaokruži top deset jer stalno važe koje su njemu top deset, a kojih deset poslodavcu. Tu počinje znojenje. Za rezultat toga zovite me jer ako sve napišem, otkrio sam sve detalje.

Ovdje pročitajte prethodne savjete iz Poduzetničkog vodiča za zapošljavanje

23. travanj 2024 15:25