Znanja
StoryEditor

Poduzetnički vodič za zapošljavanje (6. dio)

01. Srpanj 2015.
Piše:
lider.media

Donosimo šesti i posljednji nastavak savjeta za zapošljavanje nastalih na temelju poduzetničke prakse Željka Brigljevića.

11. Na početku osigurajte častan, elegantan i brz rastanak

Drugi prijatelj, koji je tada bio predsjednik uprave naše velike privatne tvrtke, otkrio mi je odavno postulat kojeg se i danas drži, a držim ga se i ja. Vrlo je kratak i jednostavan: ‘Ako mnogo razmišljaš o nekoj osobi, već si zakasnio…’ Pa malo objašnjenja: ‘Već  si je trebao otpustiti.’ Kad to shvatite i odlučite upotrijebiti, sljedeći je potez izvaditi onaj hipotetski potpisani papir i pozvati osobu na piće dobrootišlice (slično kao piće dobrodošlice, samo obrnuto). Kod mene je kružila fama ‘imaš sranje ako te diša zove na kavu’. Sâm ćeš procijeniti je l’ kava sikteruša. Da bih to učinio pravilno, citirat ću najbahatijeg političara, ali vjerojatno dobrog lidera: ‘Kolege iz vlade misle, ako pesu treba odrezati rep, da bu ga manje bolelo ako pilimo polako.’ Da biste čovjeku o kojem ste predugo razmišljali uručili otkaz, a da ne biste imali još više štete, to treba biti kao priprema psića za lovačkog psa – odrezati mu rep brzim potezom oštre sjekire. Kao giljotina. Pripremite i košaru za glavu jer ako se bude kotrljala, poslije treba dugo čistiti fleke od krvi.

12. Košara za odrubljenu glavu u tvrtki zarađena je plaća koju ćete galantno dati za dodatni mjesec. Kuća časti...

Dakle, da se ne bi čistile fleke, morate osobu koju ste otpustili iste sekunde udaljiti iz tvrtke jer će vam namjerno ili nenamjerno praviti štetu. Odmah joj dajte točno definirano pismo ‘Dear John’, koje ljudi inače imaju potrebu slati e-poštom, i to ne samo bliskim kontaktima nego kontaktima cijele tvrtke (ako je na mjestu na kojem se služi elektroničkom poštom). Njime se želi baciti ljaga na odvratnog poslodavca koji ga, eto, odbacuje kao staru krpu, a usput se šalje signal ‘evo, sada sam slobodan i mogu igrati za vas, a i vi znate da dobro poznajem slabe točke tima iz kojeg sam izbačen. Pa ako njemu izbijemo neki bod, novom ću ga timu donijeti’. Da se sve to ne dogodi, treba unaprijed planirati košaru u koju će upasti odrubljena glava. Tako neće biti prilike i razloga da se blati tvrtka. Na početku objasnite svima (hipotetski) da prvi mjesec volontiraju radi ugrijavanja! Svi će pristati. Vrhunskim liječnicima i kandidatima za odvjetnike nije problem volontirati i više mjeseci, a u najboljim se timovima plaćalo da se kod njih volontira! Prvu plaću dobiju tek nakon drugog mjeseca. Tako da nakon osam godina i četiri mjeseca, prije ili poslije, kad ste odlučili o razlazu, bez imalo gorčine u ustima, kao pravi baja, tijekom ispijanja kave sikteruše odmah naglasite nekoliko puta: ‘Evo, još ste mjesec dana kod nas na plaći, unutar toga imate sav stari godišnji i dodatne nagradne dane do ispune trideset dana. I za to ćemo vam dati punu plaću.’ Da ste neka državna ustanova (vlada, ministarstvo, agencija, općina, mjesna zajednica, holding, javno poduzeće), onda je ionako zakonom propisano pa dajte što je moguće više, nije vaše i nije važno koliko je. Možda vam se jednom isplati jer ‘bitni’ kadrovi iz tog miljea najčešće se negdje snađu i zapamtit će vašu darežljivu ili pak grubu pravedničku gestu.

Ovdje pročitajte prethodne savjete iz Poduzetničkog vodiča za zapošljavanje.

04. svibanj 2024 18:24