Znanja
StoryEditor

Poduzetništvo se uči od predškolske dobi

12. Prosinac 2012.

Karlovačka osnovna škola Grabrik jedna je od 16 škola u Hrvatskoj u kojoj je današnjom prezentacijom rezultata radionica dovršena provedba programa Dječji tjedan poduzetništva u čijoj su realizaciji surađivali Ministarstvo poduzetništva i obrta, te Visoka škola za ekonomiju, poduzetništvo i upravljanje Nikola Šubić Zrinski iz Zagreba.

Istaknuvši važnost poduzetničke edukacije od najranije životne dobi u strategiji razvoja poduzetništva za period od 2013. do 2020., Dijana Bezjak, pomoćnica ministra poduzetništva i obrta, predajući diplome učenicima-sudionicima poduzetničkih radionica, kazala je kako je to korak u pripremama za kandidiranje za financiranje poduzetničkih projekata iz strukturnih fondova EU-a za koje je osigurano 250 milijuna eura, pošto je i EU poduzetništvo prepoznala kao jednu od ključnih razvojnih društvenih kompetencija.

Hrvatska je u tom smislu već potpisala i povelju o poduzetničkom učenju s osam zemalja u regiji, radi unapređenja razmjene iskustava i zajedničke prakse, a hrvatski Regionalni centar za poduzetničko učenje zemalja jugoistočne Europe SEECELkk prepoznat je kao primjer najbolje prakse od strane EU-a, i njegova uloga trebala bi biti izražena u izradi kurikuluma i alata za nastavno osoblje u provedbi poduzetničkog učenja.- Cilj nam je da se provedbom učenja poduzetništva od predškolske dobi i kroz čitav obrazovni program postigne to da se poduzetnik ne postaje, kao u današnjoj Hrvatskoj, iz nužde proistekle nezaposlenošću ili dobivanjem otkaza, stvore kreativne mlade osobe s obrazovanjem i sampouzdanjem neophodnim za vjeru u poduzetničku ideju i kao takvi otisnu u poduzetnički pothvat, a mi ćemo nastojati stvoriti okruženje koje će tome pogodovati. Anketom svih maturanata koju je Škola ‘Zrinski‘ izvršila u suradnji s Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanje obrazovanja, dobiveni su rezultati po kojima 80 posto maturanata misli da bi mogli biti poduzetnici i da imaju znanja potrebna za to, ali na pitanje kamo će nakon mature, većina bi ih odabrala raditi u državnim službama ili institucijama kao što su banke i slično. Samo ih je dva posto odgovorilo da misle da će biti poduzetnici, i to su uglavnom djeca čiji su roditelji i sami poduzetnici. Nažalost, zato smo i mi u Ministarstvu danas suočeni s pitanjima tipa ‘recite za što dajete poticaje, pa ću se ja tome prilagoditi‘, umjesto da nam poduzetnici dolaze s konkretnim svojim idejama i traže za njih potpore - kazala je Dijana Bezjak.  

Zdravko Tkalec, dekan Visoke škole ‘Zrinski‘ kazao je da je programom ‘Dječji tjedan poduzetništva‘ koji Zrinski provodi od 2008. do danas obuhvaćeno više od 4.700 učenika i 700 nastavnika, a cilj projekta je senzibilizacija društva o značaju poduzetništva, kao i o važnosti učenju poduzetništva od najranije dobi. - Poduzetništvo je jedna od ključnih osam kompetencija cjeloživotnog obrazovanja kojom se pokriva stvaranje nove vrijednosti u društvu, a time u konačnici i društvenog bruto proizvoda. Stoga ovo ne bismo trebali gledati kao nekakav pilot-projekt, već bi učenje poduzetništva moralo postati društvena intencija. Aktivnim sudjelovanjem u ovom programu učenici stvaraju neke nove proizvode, sudjeluju u promotivnim aktivnostima, usvajaju pojmove i definiraju nabavne i prodajne cijene, marketinške aktivnosti, dakle, stječu poduzetnička znanja i još važnije, razvijaju vještine i poduzetničke stavove, a na to se nastavlja i razvoj kreativnosti i inovativnosti, koje su u temeljima zdravog poduzetništva. Slično se može reći i za ravnatelje i svo nastavno osoblje koje je sudjelovalo u ovom projektu - kazao je Zdravko Tkalec.

26. travanj 2024 16:36