Znanja
StoryEditor

Pogreška koja znatno utječe na proces traženja posla

29. Srpanj 2014.
Piše:
lider.media

Većina ljudi koji traže posao potrudi se oko životopisa. Uređuju ga, poboljšavaju i nadaju se da će se na neki način istaknuti u gomili prijavljenih.

Situacija najčešće završi tako da budu pozvani na intervju. Takve obavijesti obično dolaze mailom i pretpostavlja se da ćete odmah odgovoriti na njega.

Međutim, posljednje studije pokazuju kako mnogi zapravo odugovlače s odgovaranjem na mailove.

Mary Murphy, menadžerica u tvrtki J. Hilburn, kaže:

- Često se dogodi da se kandidati prijave na ponuđenu poziciju, no nakon poziva na intervju ne dobijem odgovor. Na koncu pribjegavam porukama jer to ima bolje rezultate kod kandidata mlađih od 40 godina, ali čak ni to nije sigurno. Takvo me ponašanje odbija – pitam se kako će kandidati obavljat ponuđeni posao ako ne mogu niti odgovoriti na mail.

Takvo ponašanje rezultira time da poslodavci preispituju vaše sposobnosti i prije nego ste se pojavili na intervjuu. Osim toga, umanjuje se šansa da dobijete željeni posao.

Dakle, evo savjeta – ako ste poslali prijavu za posao, ažurno provjeravajte mail (uključujući i spam folder) narednih nekoliko tjedana. Čak i ako ste u gužvi, uvijek morate odgovoriti na mail u roku jednog dana. Svako daljnje odugovlačenje rezultirat će time da poslodavac počne preispitivati vaš interes za ponuđenu poslovnu poziciju i pristojnost.

Ako ste u međuvremenu pronašli posao ili više niste zainteresirani za posao, svejedno trebate odgovoriti na mail. Ispričajte se i objasnite svoju poziciju. Ako ste u startu dobro odradili komunikaciju, ostavili ste si otvorena vrata za potencijalnu buduću suradnju. Ako ste odlučili ignorirati, spalili ste mostove za sobom.

Potraga za poslom je ionako teška, zašto je dodatno otežavati?

19. travanj 2024 07:46