25. prosinac 2015.

Pogreške zbog kojih sigurno nećete dobiti posao

Nije tajna da poslodavci znaju preplašiti i odbijati potencijalne zaposlenike lošim imidžem i neprofesionalnošću. Ako su na zlu glasu zbog nekorektnih odnosa prema radnicima ili vas već na razgovoru za posao tretiraju loše, možete samo zamisliti što će tek biti ako počnete raditi za njih.

No, ono o čemu se rjeđe priča jest činjenica da i potencijalni zaposlenici često odbijaju poslodavce svojim ponašanjem, a mi vam u nastavku donosimo pet najčešćih načina na koji to čine.

Ne slušaju

Često se razgovori za posao pretvore u generičke odgovore na generička pitanja, a kandidati za posao zbog treme cijelu priču odrade potpuno odsutni duhom. Poslodavci koji nakon par dana upitaju o čemu se konkretno pričali na intervjuu najčešće ne dobiju nikakav odgovor ili opet dobiju generičko ponavljanje koje im samo pokazuje da kandidati uopće nisu pažljivo slušali. To im je automatski upozorenje da takva osoba nije baš dobra u komunikaciji i razumijevanju i često se zbog toga odlučuju na odbijenice.

Miješaju entuzijazam i agresivnost

Ponekad je dobro pokazati inicijativu i malo prekršiti pravila kako bi se poslodavcima predstavili kao proaktivan radnik, ali u svemu tome treba imati mjere. Nemojte biti prenapadni i dosadni stalnim zivkanjima, dodvoravanjima i agresivnim nametanjima. Ako su vam se iz neke tvrtke obećali javiti do određenog datuma, sačekajte da to i učine. U slučaju da se ne jave pokazuju da baš i nisu najprofesionalniji i možda je i bolje da ne radite za njih, a ako se pak uredno jave, sigurno vam neće ići na ruku što ste ih zvali danima prije pokazujući tako da sumnjate u njihovu radnu etiku.

Prave se da sve znaju

Ako se odmah na preliminarnim razgovorima predstavite kao sveznadar koji će apsolutno sve probleme tvrtke riješiti za par dana, odašiljete vibru arogancije i bezobrazluka. Ne možete riješiti sve njihove probleme jer jednostavno ne znate dovoljno informacija o njima, a vrijeđate i njih jer time implicirate da su nesposobni ili da ne rade dovoljno kako bi ih sami riješili. Skromnost je često vrlina koja će vas dovesti puno dalje nego bahatost, imajte to na umu.

Ne pridržavaju se dogovorenog

Svi ponekad zakažemo, pogriješimo ili zakasnimo. Kada se to dogodi bitno je priznati greške i ispričati se, a ni u kom slučaju svaljivati krivnju na druge ili višu silu. Većina poslodavaca će prije uzeti nekoga bez iskustva, ali iskrenog i s dobrim instinktima, nego osobu koja odbija prihvatiti odgovornost za svoja djela i preuzete obaveze.

Mijenjaju mišljenje

Ponekad preliminarni razgovori prođu odlično i stvarno kliknete s poslodavcem, ali to ne znači da već nakon drugog ili trećeg sastanka možete promijeniti ploču i odmah tražiti bolju plaću ili višu poziciju u firmi. Takve stvari vas automatski eliminiraju iz procesa zapošljavanja. Lijepo je znati pregovarati i cijeniti se kao radnik, ali ne možete u pola priče mijenjati stavove i zahtjeve ako dobro znate po kojim uvjetima ste u pregovore ušli. Prvo dobijte posao, a onda možete napredovati kroz rad.

Dakle, možemo zaključiti da je umjerenost i odmjerenost ključ uspjeha, kao i obično. Nema potrebe da na razgovorima sa posao budete krotka ovčica koja pristaje na sve, ali isto tako nema smisla da budete bahati i drski. Budite ono što jeste i držite se one stare rimske poslovice – svega umjereno, pa i umjerenosti same.