Znanja
StoryEditor

Porasle cijene sojinog zrna i sačme

13. Veljača 2014.

Prošli tjedan završio je višim cijenama svih žitarica, dok su cijene ulja i proteina snažno porasle u Americi i na ostalim tržištima.

Cijene kukuruza su porasle radi vremenskih prilika u Južnoj Americi i štetnog učinka koji se može vidjeti na usjevima kukuruza, te iščekivanje novog USDA izvještaja.Tržište očekuje utjecaj navedenog izvješće na kukuruz što bi moglo potaknuti cijene prema gore. Također je za očekivati da će USDA sniziti ukupne podatke oko argentinske i brazilske proizvodnje kukuruza.

Proteklog tjedna u SAD-u je bilo nekoliko najava oko izvoz kukuruza na „nepoznate destinacije“ što će ispasti čudo jer se razvija u dodatni posao za Španjolsku i Egipat koji su bili dobri kupci od kada je kukuruz sa Crnog mora poskupio.

Na tržištu sojine sačme protekli tjedan cijena sojinog zrna porasla je za 20 usd/t, dok je sojina sačma također porasla za skoro 20 usd/t.

Prema izvještajima o trgovini dobro bi došlo da Kina otkaže poslove dogovorene u Americi, te da se prebaci na posao u Brazil jer je opskrba previše napeta u Americi.

Izvještaji iz Brazila govore da je rano sojino zrno krenulo prema izvoznim lukama što je čak i mjesec dana ranije od normalne i rane isporuke. Vrijeme u Južnoj Americi nije loše no par suhih područja u Brazilu vapi za kišom. No kako rana žetva žuri vremenske prilike će biti nebitan faktor.Slijedeći veliki problem biti će logistički problem u brazilskim izvoznim lukama. Svake godine brodovi čekaju i po mjesec dana na ukrcaj sojine sačme.

Prema peruanskom Ministarstvu proizvodnje 99,1% riblje kvote je ispunjeno. Trenutačno se očekuje nova kvota za iduću sezona za koju se predviđa da će najmanje iznositi 2 milijuna tona ribe.

Prema službenoj statistici peruanske vlade, u 2013.godini izvoz ribljeg brašna približio se 850 000 t što je manje za 36% od prošle godine. Do pada izvoza došlo je do nedostatka opskrbe, a ne radi manjka potražnje.

Kina je i dalje najveći kupac sa 63% izvoza dok 23% čine Njemačka, Čile i Japan. Dakle navedene 4 zemlje čine 86% ukupnog izvoza peruanskog ribljeg brašna.

Zanimljivo je bilo pratiti reakciju industrije na komentar peruanske vlade kako je 2013.godina bila izvrsna godina za industriju. Industrija se istovremeno nada kako će za 2014.godinu kvota biti mnogo veća od 2,7 milijuna t , te doseći visokih 4,8 milijuna t za ovu godinu.

Kako sada stvari stoje, proizvođači će biti vrlo profitabilni i ako cijene skliznu prema dolje radi velike kvote.

27. travanj 2024 02:41