Znanja
StoryEditor

Poskupilo riblje brašno, cijena žitarica bez većih promjena

12. Kolovoz 2016.

Situacija u sjevernom djelu Perua je i dalje neizvjesna. Do danas je ulovljeno samo 910. 000 tona ribe što je nešto manje od 50% ukupne kvote. Cjelokupna proizvodnja ribljeg brašna iznosi samo 210. 000 tona. Početak prošlog tjedna je bio miran zbog državnih blagdana u Peruu no krajem tjedna su potencijalni kupci počeli njuškati po tržištu što je dovelo do skoka cijene ribljeg brašna od 30-50 usd/t. Nagađa se da je čak 70% ribljeg brašna već prodano stoga će preostale količine do studenog kotirati po mnogo višim cijenama na tržištu. Tijekom ove godine u SAD-u posao sa ribljim brašnom je povećan za čak 47% , dok promet sa ribljim uljem bilježi rast od 101%. Ulov u Meksičkom zaljevu i na istočnoj obali SAD-a i dalje raste i premašuje prosjek od zadnje tri godine.

IFFO će ove godine u listopadu održati svoju godišnju konferenciju u Tajlandu na kojoj će izlagati najmoćniji ljudi industrije.

Na tržištu žitarica nema bitnijih pomaka. Nakon što su cijene prošlog tjedna padale novi tjedan je donio korekciju stoga su cijene sojine sačme, sojinog zrna, pšenice i kukuruza na približno istom nivou. Iako su zadnje dvije godine sva pravila o trgovanju na robnim burzama, posebice sojinom sačmom, pala u vodu i jedino pravilo koje je vrijedilo je da pravila nema, konačno se nazire svjetlo na kraju tunela, tj. stvari se vraćaju u normalu. Tako su cijene futures-a za 2017.godinu ipak nešto niže od spot cijene i cijena za zadnji kvartal 2016.godine što do koji mjesec unazad nije bio slučaj jer su cijene bile ravna linija ponekad identične za narednih 18 mjeseci.

Premije su i dalje identične uz odstupanje od 2-3 usd/st dok cijene na CME-u rade razliku. Prošle godine tokom ljetnih mjeseci svjedočili smo cijenama premija koje su iznosile i samo 2 usd/st što se dešava vrlo rijetko.

Potrošači, trgovci i svi ostali koji se bave ili se nastoje ubaciti u ovaj posao sa strane promatraju situaciju i ne hrle u nabavke jer se ne žele u dogledno vrijeme vaditi iz situacije u kojoj su bili zadnje 2 godine. Pravila nema, cijene mogu pasti na nivo od 280 usd/t, a nitko više nema mogućnosti ni živaca opet pretrpjeti ogromne gubitke kako kupaca tako i novaca.

24. travanj 2024 05:09